7 MUZIČKIH PRODUCENTKINJA KOJE RUŠE PREDRASUDE

Inspiration // 31.10.2015.
20121580761_0f3d56233b_b

 

Sve je više glasova u muzici koji pozivaju na promenu slike koju smo navikli da vidimo: muški producent, ženski vokal. Putevi u muzičkoj industriji nisu otvoreni za ženske producente i retke uspevaju da se probiju na polju produkcije.

Da žene mogu kvalitetno da urade tehnički deo izrade albuma, potvrđuje i Claire Elise Boucher, poznatija kao Grimes, koja je sama napisala i producirala svaku pesmu na svom albumu „Art Angels“. Svoj status i mesto pod suncem muzičkog biznisa polako stiču i devojke sa ove liste pa obratite pažnju na njihov rad.

 

1. TOKiMONSTA

Njena baza je u Los Anđelesu a od 2010. godine, kada konačno odustaje od neuspešnih studija klavira, njena karijera je u usponu. Muziku stvara kombinujući perkusionističke elemente sa klasičnim instrumentima i elektronskim beatovima. Ona je devojka sa misijom, osnovala je svoju izdavačku kuću da bi „dala sjaja ljudima u koje veruje“.

 

 

2. WondaGurl

Radove ove devetnaestogodišnjakinje ste sigurno već čuli a da to niste ni znali: sa samo sedamnaest godina ona je producirala beat za pesmu „Crown“ koju je Jay Z izdao na albumu „Magna Carta Holy Grail“. Ove godine, dobila je priliku da producira pesmu „Used To“ od Drakea i „Antidote“ od Travis Scotta. Kada kao tinejdžerka u svom porfoliju imate saradnju sa ovakvim imenima, sjajna karijera vam se sigurno smeši.

 

 

3. Fatima Al Qadiri

Kada odrastate u ratom zahvaćenom Kuvajtu tokom Drugog zalivskog rata, nemate previše izbora sem da se okrenete video igrama i muzici. Danas, Fatima Al Qadiri živi u Njujorku i uticaji „zvukova apokalipse iz detinjstva“ ostavili su dubok trag u njenoj muzici. Progonjena vatrom, bombama i naftnim sukobima, njena muzika je ledeni elektro zvuk.

 

 

4. Crystal Caines

Rep producentkinja Crystal Caines je sarađivala sa TrakGirl i WondaGurl kako bi svojim fanovima predstavila pet pesama sa budućeg albuma. Boreći se za svoju poziciju, ona je zamenila klasičnu podelu uloga sa A$AP Fergom: ona je bila producent dok je on bio vokal.

 

 

5. Cooly G

Kada sa sedam godina već pravite svoje beatove, sa sedamnaest predajete muzičku produkciju i objavite album toliko snažan i intiman da uvlači slušaoce u sebe od prve pesme, ko sme da kaže da žene nisu dobri muzički producenti.

 

 

6. Shura

Da pravi talenat uvek pronađe svoj put, potvrđuje primer muzičarke koja je danju učila preko Youtube tutorijala kako da radi u programu Ableton a noću zarađivala kao video producent. Rezultat? Par godina kasnije, imamo sjajnu muziku sa disko podlogom i R&B uticajima.

 

 

7. Ronika

Kada vam neko kaže da je najpametnije da snimite album u saradnji sa muškim autorima, šta vam drugo preostaje nego da, iz potpunog inata, napravite ličan i samostalan album koji dobije odlične ocene. Izgleda da kada imate fakultetsku diplomu u oblasti audio tehnologija i akustike, muškarac nije nužni sastojak za pravljenje dobre muzike.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone