ATMOSFERA NA MARSU UNIŠTENA SOLARNIM VETROVIMA

Innovation Science // 06.11.2015.
image_2568_1e-Mars-Ocean

 

Mars je pre četiri milijarde godina bio potpuno drugačija planeta nego što je sada, a klimatski uslovi na njemu su bili vrlo slični uslovima na Zemlji. Okeani na Marsovoj površini danas više ne postoje, a tanka Marsova atmosfera poseduje hiljaditi deo atmosferskog pritiska Zemlje.

MAVEN, svemirska letelica američke svemirske agencije NASA koja kruži u orbiti Marsa, otkrila je da je sunce uništilo nekada debelu atmosferu i rezerve vode „Crvene planete“. Udari snažnih solarnih vetrova su vremenom krnjili atmosferu, omogućavajući gasovima i vodi da nestanu sa ove planete. Danas solarni vetrovi oduzimaju po 100 grama atmosferskog gasa Marsa svake sekunde.

Količina vode koja se nekada nalazila na Marsu bila je veća od količine vode u Arktičkom okeanu, zbog čega je Mars morao da ima mnogo deblju i gušću atmosferu nego sada. Ipak, u jednom trenutku Marsove istorije je nastao dramatičan klimatski zaokret. Ovo se najverovatnije desilo gubitkom magnetnom polja na Marsu. Ovo polje je štitilo Mars od štete koju nanose solarne oluje, kao što magnetosfera Zemlje to čini sada.

Pre nekoliko hiljada godina, Marsovo jezgro se zaledilo, a jako magnetno polje Marsa nestalo što je uzrokovalo uništenje Marsove atmosfere jakim solarnim vetrovima. Kako je Mars gubio sve više atmosferskih gasova – poput ugljen dioksida koji održava toplotu – planeta je postajala sve hladnija i više nije mogla da podrži velike kličine vode na svojoj površini.

MAVEN letelica je lansirana 2013. godine, a u orbitu Marsa je ubačena 2014. godine. Od tada je sonda periodično zaranjala u atmosferu Marsa radi ispitivanja. Letelica je tada detektovala značajne količine kiseonika i hidrogena što je ukazalo na to da je Marsov okean milijardama godina isparavao u svemir zajedno sa njegovom atmosferom.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone