ATMOSFERA NOVOGODIŠNJEG GALA KONCERTA

Art Focus // 11.12.2015.
_MG_3182

 

Na Kolarcu je 9. decembra održan tradicionalni Novogodišnji gala koncert kojim su se beogradskoj publici predstavili članovi Regionalne dečje filharmonije.

Pod dirigentskom palicom Žive Ploj Peršuh iz Slovenije, svetskom zvezdom klasične muzike koja je i ovaj put plenila izuzetnom energijom na sceni, sedamdeset malih mužičara iz Zagreba, Skoplja, Sarajeva, Ljubljane i Beograda održali su koncert „Spremni za velika dela“. Koncert je predstavljao praznik klasične muzike, cveća i elegancije, po uzore na koncerte u evropskim prestonicama. Dirigentkinja Živa Ploj Peršuh je za veoma kratko vreme uspela da sa mladim i talentovanim muzičarima pripremi  veoma zahtevan program, a publika je uživala u izvanrednom izvođenju dela Čajkovskog, Štrausa i Pučinija. Mladim muzičarima su se pridružili i trombonista Branimir Slokar i operska pevačica Ana Petrović pomogavši da ovaj koncert bude nezaboravan. Publika je nastup pozdravila ogromnim aplauzom i četiri poziva na bis.

 

 

Ambasadori Hrvatske i Slovenije došli su da podrže mlade muzičare i kulturnu razmenu u regionu, dok je iz ambasade BiH podršku iz publike talentovanim Sarajlijama pružao ataše za kulturu. Od visokih zvanica, u koncertu su uživali direktor Austrijskog kulturnog foruma Johannes Irschik, predstavnici ambasade Azerbejdžana, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović koja je istakla da „Želimo večeras da uživamo i pokaženo koliko smo zaista ponosni, ne samo na naše talente, već i na svu decu iz regiona, i da pokažemo koliko smo svi zaista složni”.

Koncertu su, pored domaćih eminentnih ličnosti iz sveta privrede i politike, prisustvovali i priznati srpski umetnici Zoran Simjanović, Cile Marinković sa suprugom Bebom i ćerkom Danicom, zatim Ivan Ivačković, Mirjana Bobić Mojisilović, Zorica Tomić, Duška Jovanić, Ana Stanić, Đurđa Stojiljković, Marija Tarlać, Lena Bogdanović, Jelena Karakaš, Bora Miljanović, Zoran Drakulić, Sonja Kovacs i mnogi drugi.

Svetski poznata dirigentica Živa Ploj Peršuh, koja je ovaj koncert pripremila sa mališanima iz regiona, rekla je da je za nju ovaj koncert bio veliki izazov i veliko zadovoljstvo: ”Program koji smo pripremili nije ni malo lak, ali sam od početka verovala da ova deca imaju talenta i znanja da to izvedu na perfektan način. Oni su došli iz različitih škola, iz razlilčitih gradova i prvi cilj je bio da se oni upoznaju, i kao prijatelji i kao muzičari. Ovaj koncert je od organizacije pa do same izvedbe za njih bio prvo profesionalno iskustvo sviranja u ozbiljnom orkestru. Deca su već stigla u Beograd dobro pripremljena, vežbajući sa svojim profesorima, i imala sam utisak da su jedva čekali da izađu na scenu. To se pokazalo i tokom samog koncerta koji je bio sjajan i unapred se radujemo budućim koncertima širom regiona! ”

Naš proslavljeni kompozitor Zoran Simjanović je uživao u muziciranju mladih umetnika: ”Svaka svirka je veliko iskustvo za njih! Posebno ovakav koncert na Kolarcu gde se uče odnosu sa publikom. Oni su večeras prešli jedan važan prag, koji će neke možda odrediti da se profesionalno bave muzikom. ”

Ana Stanić nije bila iznenađena spektaklom: ”Ja sam već redovan gost na koncertima Dečje filharmonije, čiji rad pratim godinama, tako da me ovo što sam večeras doživela nije iznenadilo, ali su ovi klinci uspeli da me oduševe po ko zna koji put! Poseban značaj ima to što je u pitanju Regionalna dečja filharmonija, jer znamo da muzika spaja ljude i ruši barijere…”

Posle koncerta, druženje je nastavljeno na koktelu i donatorskoj večeri u hotelu Square Nine uz bend Maljoković i talentovane stipendiste Fonda „Deca Deci“.

Regionalna dečja filharmonija je najnoviji projekat fonda Deca Deci, koji kroz Dečju filharmoniju u Beogradu već punih devet godina radi na pružanju podrške najtalentovanijoj deci i budućim velikanima klasične muzike. Ovo je bila jedinstvena prilika da se mali muzičari iz regiona upoznaju, steknu nova prijateljstva i izgrade temelje neke drugačije i bolje budućnosti za kulturnu scenu regiona. Ovo tek početak nove velike inicijative i novog jedinstvenog brenda u kulturi regiona.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone