BALANSIRANJE IZMEĐU REDA I NASILJA

Innovation Inspiration Tech // 02.11.2015.
Captureggg

 

Puštena je u rad aplikacija za pametne telefone YStop pomoću koje će građani moći da snimljene video zapise policijske brutalnosti pošalju u zaštićenu bazu.

Ideja za razvoj ovakve aplikacije potekla je iz nevladine organizacije Američka unija za građanske slobode (ACLU) nakon nedavne smrti nekoliko mladića u sukobima sa policijom, sa ciljem da se građani zaštite od neopravdane upotrebe sile, a policijski službenici stave pod snažniji nadzor javnosti. Nakon što je aplikaciju preuzelo preko 170.000 korisnika u Kaliforniji, ideja se prenela i do Velike Britanije gde su udruženja građana već započela kampanju.

I u američkoj i u britanskoj verziji, iza same aplikacije stoji daleko veći tim od programera i dizajnera. Mehanizam u kome se video zapis šalje odmah nakon snimanja u bazu aplikacije, rešava problem oduzimanja i čak uništavanja mobilnog telefona od strane policijskih službenika. Tim advokata zatim pregleda snimak i na taj način se gubi potreba za ličnim svedočenjem očevidaca koji često odustaju od optužbi zbog straha.

Mada u osnovi ideje stoje ispravne građanske ideje pozivanja policije na dužnost zaštite građana i opravdanog korišćenja sile, negativni efekti zauzdavanja policijskih akcija već su prisutni. Ako građani veruju da je upotreba sile najčešće neopravdana, nakon pojedinačnih slučjeva sukoba sa policijom, dolazi do nemira, nasilnih protesta i smanjenja opšte bezbednosti (u Americi poznatih kao „efekat Ferguson“).

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone