BURNE REAKCIJE NA TREJLER ZA NOVI FILM SPAJK LIJA

Art // 06.11.2015.
chiraq

 

Objavljen je trejler za novi film Spajka Lija Chiraq koji bioskopski život počinje 4. decembra. Poredeći ratove uličnih bandi Čikaga sa ratom u Iraku („Chi-raq“) i obavezujući žene da seksom uspostave mir, Spajk Li je okupio glumačku postavu na čelu sa Samjuelom L. Džeksonom.

Talas neodobravanja podigao se među kritičarima i publikom jer je film, inspirisan starogrčkim dramskim delom „Lisistrata“ u kom žene gube seksualni integritet zarad mira, za njih previše. Zgodne devojke Čikaga koje bi morale seksom da unesu mir u ratom zahvaćene kvartove nisu slika koju svi građani žele da se šalje u svet. „Problem je što ovaj film vređa sve stanovnike južnog Čikaga i poništava trud uložen u ekonomski razvoj ovih kvartova“ izjavio je jedan od poslanika gradske skupštine za The Chicago Tribune, koji opravdano zabrinut za reputaciju kvarta, gubi iz vida statističke podatke.

Drugi optužuju Spajka Lija da, pošto nikada nije živeo u gradu i nije imao dodira sa lokalnom kulturom, nema pravo da pogrešno prikazuje stanje na terenu. Šest nedelja, koliko je trajalo snimanje, kultnom reditelju bilo je dovoljno da shvati da „na terenu ne postoji kontrola oružja i imam dužnost da to prikažem na filmu“.

Trejler, sem dominantne estetike i naznaka razvoja priče, ne otkriva glavnu radnju i ljutite reakcije možda ostanu bez pokrića. Možda upravo ova komedija bude svojim satiričnim pristupom pokretač promena u gradu. A možda samo donese novu statuu Oskara režiseru.

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone