BOB BROWN: KNJIGAMA MENJA MILIONE ŽIVOTA

Focus Inspiration // 04.12.2015.
Bob Brown

 

U protekle dve decenije, Bob Brown, penzionisani američki državni službenik sa uzbudljivom karijerom, poklonio je više od pet miliona knjiga deci širom Afrike. Duboko verujući u moć knjiga da menjaju živote, osamdesetogodišnji aktivista ne planira da stane već da u tri naredne godine donira preko 180 tona knjiga.

Posvećen borbi za prava Afro-amerikanaca, nakon posete Južnoafričkoj Republici 1985. godine, uviđa razmere aparthejda koji je doveo do osiromašenja književnog fonda škola. „U školskim bibliotekama zatekao bih svega nekoliko knjiga za celu školu“ objašnjava Brown svoje utiske koji su ga motivisali da naredne dve decenije kroz donacije knjiga pruža pristup obrazovanju i boljem životu generacijama dece.

Bob Brown bio je član predsedničkih kabineta, prijatelj Martin Luther Kinga i Nelson Mandele, savetnik presednika John F. Kennedija ali najveći doprinos ostvario je kroz organizaciju „International BookSmart Foundation“. Od osnivanja 1988. godine, Fondacija je posvećena prikupljanju, slanju i distribuciji knjiga za decu u ruralnim afričkim oblastima. Nedavno su poslali preko 40.000 knjiga u Ganu, a budući projekti posvećeni su deci u Južnoafričkoj Republici i Keniji.

Za Bob Browna, najvažniji su knjige i obrazovanje, ne samo za pojedinca već za celo društvo. Od kada mu je kao dečaku knjiga “It’s Up To You“ Ernest Holmesa promenila život, njegova misija postaje da u svima knjige probude snagu za obrazovanje i napredak.

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone