BORBA JASTUCIMA JE SPORT U JAPANU

Inspiration // 01.03.2016.
DSCF2155

 

Brat i ja smo se često tukli. Dobro, nisu to bile prave tuče, već udaranje jastucima i otimanje igračaka. Jednoglasnom odlukom mame Marije, pobjeđivao je onaj koji je bolje glumio bol i glasnije plakao.

Ono što nisam tada znao je da zapravo treniram za sport kojim ću se “baviti” 30-ak godina kasnije. Naime, borba jastucima je u Japanu sport, i dolaskom proljeća održava se i nacionalno prvenstvo. U pravu ste, jedino ispravno je bilo prijaviti se, i biti jedini stranac natjecatelj, rame uz rame sa 500-ak Japanaca i Japanki.

 

DSCF1859

Foto: Goran Galić

 

Igra je poprilično jednostavna. Svaka ekipa ima po pet natjecatelja u polju, i tri izvan polja. Cilj je izbaciti što više suparničkih igrača ili pogoditi kapetana ekipe. Naravno, da biste to uspjeli, morate i sami izbjegavati jureće jastuke. Svaka ekipa ima i libera, koji tradicionalnim japanskim futonom brani svoju ekipu. Igra započinje imitacijom spavanja na futonima, te nakon zvižduka suca (buđenja), kreće furiozna i nemilosrdna igra, gdje pobjeđuje onaj precizniji i brži. Plakanje i gluma ovdje ne pomaže.

 

DSCF1895

Foto: Goran Galić

 

Zbog moje visine, i raspona ruku (napokon su moje duge ruke poslužile nečemu), dobio sam ulogu libera i svojski sam se trudio opravdati ukazano povjerenje. Obzirom da smo izgubili sve tri utakmice, dojma sam da sam zakazao. Od sljedećeg tjedna počinjem sa pripremama za 2017.

Ekipe, njih otprilike 60, su većinom bile mješane, muškarci, žene, dječaci, djevojčice, djedovi i bake. Bilo ih je iz svih dijelova Japana. Dvorana je bila i puna djece, koja su zdušno navijala za svoju braću i roditelje. Doista pravi praznik obitelji.

 

DSCF2137

Foto: Goran Galić

 

Ovo prvenstvo se poklapa i sa dolaskom proljeća. Vjerojatno pametno isplanirano od strane gradskih vlasti i turističkog ureda. Naime, Shizouka prefektura se može pohvaliti sa vrstom trešnje koja cvjeta nešto ranije, pa sam napokon imao priliku doživjeti i sakuru (cherry blossom). Očekivano, nije razočarala, ali o tome drugi put.

 

 

Autor: Goran Galić

Foto: Goran Galić

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone