BUDNOST KAO PREDUSLOV NAPRETKA

Inspiration // 08.02.2016.
tumblr_n3iu6mHZXC1sfie3io1_1280

 

Dva najmoćnija ključa za uspešan fizički razvoj su ovladavanje veštinama disanja i budnosti. Reč koja u osnovi znači disanje je „aspiracija“. Ona je nadrasla izvorno značenje, označavajući i nastojanje, težnju, usmeravanje ka nečemu. Uz odgovarajući pristup treningu, podvrgavamo se disciplini aspiracije koja nalikuje meditaciji – putem krajnje budnosti i svesti o nijansama pokreta prečišćavamo i poboljšavamo sebe i u obliku i u funkcionalnosti.

Osnovne karakteristike pravih posvećenika usavršavanju su istrajnost i postojanost – poput usmerenosti na svaki dah i pokret, sat za satom, dan za danom, mesec za mesecom, iz godine u godinu – jer ključno je biti strpljiv u napredovanju. Nema alternative svakodnevnom pokušavanju savladavanja određenog pokreta i postepenom razumevanju da, bez obzira na to što se nedeljama doživljavaju neuspesi, um i telo neprekidno beleže fine promene u osećaju i doživljaju pokreta, predlažući tanane nove načine i neprestano nastojeći da pronađu odgovore kojima bi savladali izazove. Sve dok jednog trenutka, nakon meseci ili, kao kod pojedinih pokreta, nekoliko godina, u divnom času otvaranja još jednih vratnica spoznaje sopstvenih novih granica, pokret ne bude naš.

Samo nezreli i iskompleksirani jure da rade „teže i žešće“, teže da se „ubiju i razvale“ bez kontrole nad tempom napredovanja i sposobnosti da odlože zadovoljenje i uživaju u koracima umesto u skokovima, daleko pre no što su za to spremni. Površni i oni sa amaterskim mentalnim sklopom kampanjski pristupaju vežbanju sa pogubnim mentalitetom „sve ili ništa“ – zbog čega večno hodaju u mestu izmrcvareno se vukući ka ničemu. Lek za sve to? Težiti budnim, posvećenim, progresivnim treninzima.

 

Autor: Momir Iseni, XTNsity

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone