BUDUĆNOST SA PAMETNIM MATERIJALIMA

Innovation Tech // 15.10.2015.
b_-001_small3

 

U budućnosti će biti moguće napraviti materijale koji reaguju na sredinu u kojoj se nalaze, što će otvoriti brojne mogućnosti u tehnologiji, proizvodnji i infrastrukturi. Zamislite pametnu odeću koja otpušta lekove u telo po potrebi, nameštaj koji se sam sklapa ili teksturu automobilskih guma koja se menja ukoliko je asfalt mokar.

Skylar Tibbits sa MIT Univerziteta veruje da je moguće programirati bilo koji material da menja svoj oblik oblik ili odlike zavisno od sredine u kojoj se nalazi. Kod će na taj način postati jezik materijala na isti način na koji je danas jezik mašina. On veruje da će upravo ovi pametni materijali oblikovati fizički svet budućnosti. U svom TED predavanju iz 2013. godine je predstavio deo ove vizijeu vidu 4D štampanja (3D štampanje sa dodatkom dimenzije vremena). Od tada radi na tome da ovu ideju pretvori u realnost koristeći materijale koje proizvođači i dizajneri danas koriste: drvo, tekstil, karbonska vlakna itd. On veruje da će čovek uskoro moći da stvara kompleksne predmete poput prirode.

Tibbits je stvorio kompozitni drveni materijal koji u tankim pločama može da se štampa 3D štampačem. Zavisno od obrasca koji je u njega inkorporiran, drvo će se savijati na različite načine kada mu se doda voda. Uz pomoć ove tehnologije biste jednog dana mogli da imate stolicu koja bi se sama sklopila.

Ova istraživanja su u ranoj fazi, ali Hod Lipson sa Cornell Univerziteta ovo vidi kao budućnost dizajniranja i proizvodnje. Sa 3D štampačem smo stvorili mogućnost da kontrolišemo oblik materijala, ali jednog dana ćemo moći da kontrolišemo i odlike materijala i njegovo ponašanje. Kada ova tehnologija bude dostupna, njena primena će moći narišoko da varira – od nano dizajniranih molekula do medicinskih implanata koji mogu da menjaju odlike u telu po potrebi

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone