BURAN ŽIVOT MARIJE RASPUĆIN

Inspiration // 03.12.2015.
image

 

Život u dvorskoj pratnji porodice Romanov, preživljavanje dva svetska rata i dva braka, profesionalni plesački nastupi, lučki mehaničarski poslovi i kroćenje cirkuskih životinja jedva su deo mozaika i priče o ženi koja je ponosno i vešto nosila težinu poznatog prezimena.

Budućnost je izgledala sasvim predvidivo za Mariju rođenu u sibirskom selu na koncu 19. veka. Ipak, njen privatni životni put bio je neverovatan gotovo isto koliko i istorijski događaji koje je, za razliku od većine njihovih drugih učesnika i cele svoje porodice, preživela. Kada ti je otac Raspućin, šanse za običan život su, u startu, bile nepostojeće.

Deo priče o svom detinjstvu i očevom usponu ispričala je u svojoj poslednjoj knjizi 1977. godine „Raspućin – čovek iza mita“. Za nju, on je bio čovek upečatljive spoljašnjosti sa čvrstom verom u moć molitve. Kada je 1910. spasao život hemofiličnom careviću Alekseju Romanovom, Grigorij Raspućin ostavlja suprugu i sina u selu i vodi dve ćerke u Sankt Peterburg da budu deo njegove isceliteljske ordinacije i svedoče slavi koju je munjevito sticao. Kako je uticaj njenog oca na Romanove rastao, tako se politička situacija na evropskoj sceni zagrevala.

Cela porodica Raspućin stradala je u političkim previranjima. Nomadski život koji vodi sa prvim mužem u begu od Crvene armije, odvešće ih u Pariz a posle njegove smrti, Mariju u Bukurešt gde radi kao kabaretska plesačica. Tokom jednog od njenih nastupa, privučen njenim izgledom koji bi „uplašio svakog predatora“, prišao joj je upravnik engleskog cirkusa. On ju je uveo u posao krotitelja cirkuskih životinja. „Nema razlike između kroćenja boljševika i zveri“, izjavila je neposredno pre nego što će cirkusku karijeru okončati zbog napada medveda.

Potpuno svesna da je samo zbog poznatog oca privlačila pažnju i radila kao plesačica, krotiteljka i guvernanta u kućama ruske dijaspore širom Evrope, 1937. godine brak iz interesa je odvodi preko okeana u Los Anđeles. Ubrzo pošto je dobila američko državljanstvo, razvodi se i nastavlja život u modernom delu Holivuda, dopunjujući kućni budžet davanjem, često potpuno izmišljenih, intervjua.

U Americi je penziju zaradila radeći teške zavarivačke poslove od Drugog svetskog rata, a knjige koje je pisala ceo život umesto da je spasu gladi i teških fizičkih poslova, uspele su (samo) da je proslave. Lično je učestvovala u izgradnji priče o preživeloj Anastasiji Romanov. Živeći pobožan život, ostavila je za sobom dve ćerke, unuka i knjige u kojma je želela da ispriča svoju perspektivu velikog Raspućina i života u carskoj Rusiji.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone