COLLECTIF JEUNE Cinéma U BEOGRADU

Art // 10.12.2015.
Untitled

 

U petak i subotu 11. i 12. decembra na Festivalu Alternative Film Video 2015 u Maloj sali Doma kulture Studentski grad, biće predstavljeni filmovi nezavisnih francuskih autora „Collectif Jeune Cinéma“ i nagrađeni filmovi sa festivala eksperimentalnog filma Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris.

Nastala 1971. godine po uzoru na njujoršku kooperativu „New York film coop“ francuska udruženje „Collectif Jeune Cinéma“ promoviše ekperimentalne vizuelne prakse, kroz rad u distribuciji eksperimentalnog filma i videa. Sa katalogom koju obuhvata preko 1300 radova, kolektiv okuplja preko 350 umetnika iz celog sveta, uključujući i radove «zvezda» avangardnog filma poput Stena Brekedža, Maje Deren, Jonasa Mekasa, ali i recimo Marsela Mazea, na čiju je inicijativu CJC i nastao. U sklopu aktivnosti kolektiva je i organizacija redovnih godišnjih projekcija u Parizu, za koje najčešće biraju neke od više stotina malih, nezavisnih pariskih bioskopa. Na Festivalu Alternative Film Video u Beogradu „Collectif Jeune Cinéma“ će svoj katalog predstaviti selekcijom od devet kratkih ostvarenja autora koji žive i rade u Francuskoj. (Dunja Jelenković)

Pariski festival drugačijeg i eksperimentalnog filma (Festival des cinémas différents et expérimentaux de Paris) u organizaciji kooperative „Collectif Jeune Cinéma“, jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih alternativnim filmskim i video praksama u glavnom gradu Francuske. Uz mnoštvo pratećih događaja na različitim lokacijama (kulturni centri i bioskopi), centralna adresa za festivalske projekcije su Les Voutes, katakombe u sklopu napuštene fabrike pretvorene u centar za kulturu i umetnost, u blizini Biblioteke Fransoa Miteran. Relativno malog formata, nastao 1999. godine, festival u takmičarskim i specijalnim programima okuplja umetnike iz celog sveta, a neretko i goste sa prostora bivše Jugoslavije. U Beogradu će se predstaviti pregledom nagrađenih filmova sa ovogodišnjeg, sedamnaestog, izdanja.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone