CREATIVE MORNINGS #5: REVOLUTION BILDUNG

Focus Inspiration // 30.09.2015.
ff

 

Revolucija neće biti predvođena crvrnim zastavama i zvucima “Bella Ciao”.

U okviru globalne teme Revolution, beogradsko poglavlje CreativeMornings nastavlja se 30. juna u 9.00h, predavanjem Revolution Bildung Lazara Bodrože, koosnivača studija Metaklinika i kolektiva Turbosutra u Mikser Hausu u Karađorđevoj 36. Pitali smo Lazara da nam kaže kako će izgledati Revolucija. Da bi nam odgovorio, moraćemo da se upoznamo sa praksama komunikacija velikih i problematičnih ideja– viđenom kroz grafički dizajn. Sve od rumunskih fašista, preko revolucionarne estetike socijalističke Jugoslavije, Lajbaha, mitinga na Gazimestanu i Otpora. Kroz neverovatne prikaze kontroverznih primera političkog dizajna u prošlom veku, Lazar dolazi do savremenih političkih praksi i njihovih vizuelnih identiteta. I do predviđanja Revolucije, koja tek treba da bude dizajnirana.

 

Lazar Bodroža

Lazar Bodroža je rođen na Preobraženje 1983. godine. Diplomirao je na akademiji primenjenih umetnosti. Ko-osnivač je studija Metaklinika, kolektiva Turbosutra i član Kosmoplovaca, autor umetnčkih knjiga “Zakon” i “Nacija” (u izradi) reditelj filmova “Gorski vijenac”, “Über Life” i dugo očekivanog “Ederlezi Rising” koji se trenutno snima. U 2011. godini Lazar je osvojio nagradu TOP 20 under 30, PRINT magazina, gde je odabran je kao jedan od 20 svetskih umetnika ispod trideset godina. S obzirom na mnoštvo interesovanja, često pati od nedostatka slobodnog vremena.

 

Nacija

Nacija“ je publikacija u nastajanju, koja se sastoji od 7 izdvojenih poglavlja u kojima su prikazani život, smrt i vaskrsenje nacionalnog bića u lucidnoj igri slike i teksta. Odvojene publikacije su izdavane kvartalno, nasumičnim redom. Na posletku, svih sedam će biti grupisane u centralnu publikaciju – polilogiju. Naciju izdaje kolektiv TurboTomorrow na 4 svetska jezika: srpsko-hrvatskom, engleskom, ruskom i nemačkom.

 

Turbosutra

Turbosutra je grupa koja se bavi aspektima grafičkog dizajna i medijskih praksi koje nisu tržišno uslovljene i funkcionišu kao samostalna autorska forma. Turbosutra su spontano osnovali Monika Lang, Željko Lončar, Nenad Trifunović i Lazar Bodroža 2006. godine, u želji da zajedno prezentuju svoje autorske ideje kroz jezik dizajna. Vremenom Turbosutra postaje organizacija koja se usmerava i na širu problematiku položaja dizajnera, odnosa prema dizajnu i svrhe medija.

 

Metaklinika

Metaklinika je nezavisni dizajn studio iz Beograda koji su 2008 godine, osnovali Nenad Trifunović i Lazar Bodroža. Danas, Metaklinika ima deset zaposlenih kao i široku mrežu saradnika u regionu. Metaklinika je studio koji je aktivan u polju kreativnih usluga, inicijativa i produkcijeStudio je specijalizovan za rad u nespecifičnim produkcijskim uslovima i specifičnim formama komunikacije.

 

Predavanje je otvoreno za sve, ali vas, zbog ograničenog broja mesta, molimo da potvrdite dolazak što pre, registracijom na CreativeMornings eventu.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone