DA LI SVEDOČIMO POČETKU KRAJA PROJEKTA WIKIPEDIA

Focus // 04.11.2015.
PrintWikipedia-Humanism-2000.0

 

Trebalo joj je skoro 14 godina, ali uspela je – enciklopedija Wikipedia zvanično ima preko pet miliona članaka na engleskom jeziku u svojoj bazi. Izazovi prevazilaženja zatvorenosti, tehnološke zastarelosti i malobrojnost kvalitetnih autora bacaju senku na ovaj uspeh.

Članak o vrsti australijskog žbunja prvi je prešao liniju cilja, ali statistika pokazuje da Wikipedia, zapravo, stagnira. Plemenita ideja da svaka osoba sa pristupom internetu ima besplatan pristup svom ljudskom znanju i dalje je daleko od pune realizacije.

Brojke koje su dostupne na sajtu enciklopedije, pokazuju da rast popularne Wiki stidljivo opada od 2008. do danas. Smanjenje broja članaka nije alarmantno, ali je primetno. Ovim tempom ostvarenje milenijumskog cilja od 100 miliona članaka koji bi objedinili kompletno dostupno ljudsko znanje će sporo napredovati.

Veličina zajednice aktivnih članova – autora predstavlja još jedan razvojni izazov. Velika razlika između aktivnih i ukupnih korisnika pokazuje da uvek slična manja grupa aktivno učestvuje u stvaranju sadržaja. Od 26,7 miliona članova, svega 126,676 njih je napravilo bilo kakvu izmenu u sadržaju enciklopedije u poslednjih mesec dana.

Ograničena grupa autora može posedovati ograničena znanja i Wikipedia različitim projektima želi da podstakne diverzitet među temama članaka. Sve su glasnije primedbe da budućnost projekta ugrožava i elitizam, isključivost i zatvorenost uske zajednice stalnih autora koji su negativno nastrojeni prema novim članovima.

Pored manjeg rasta broja autora od planiranog, Wikipedia teži povećanju broja visoko kvalitetnih članaka. Trenutno, svega nešto više od 10.000 tekstova dobilo je najviše ocene prema standardima za kvalitet enciklopedijskih članaka.

Moderne tehnologije napreduju brzinom koja poništava poduhvate koji smo nedavno videli kao revolucionarne i napredne, poput projekta Wikipedia. Pristupanje većini sadržaja na internetu preko mobilnog telefona otežalo je omasovljenje grupe autora jer je pisanje i sređivanje članaka teže na ovim uređajima.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone