Da li znate kako boravak u šumi utiče na vaše zdravlje?

Focus // 22.03.2016.
photo-1425913397330-cf8af2ff40a1

 

“ Šumska medicina ” predstavlja interdisciplinarnu nauku koja obuhvata elemente alternativne medicine i bazira se na uticajima životne okoline, prevashodno na uticaju koji boravak u šumi ima na ljudsko zdravlje. Shinrin yoku ( kupanje u šumskom vazduhu ) je elemnt tradicije zdravih životnih stilova Japana. U Koreji se ova procedura naziva Sablimyok; u Finskoj je praktikuju, ali nemaju tradicionalni naziv; u Irskoj se zove Boladh na Sioga ili kupanje u dahu šumske vile. “ Shinrin yoku trip” (ili putovanje radi kupanja u šumskom vazduhu) koristi se u Japanu od 1981. godine i predstavlja standardnu zdravstveno-preventivnu proceduru. Šume prekrivaju 67 odsto površine Japana, pa je ova metoda sa lakoćom dobila veliku popularnost. Od 1981. pa do danas kupanje šumskim vazduho postaje svetski brend.

Kupanje u šumskom vazduhu pripada oblasti komplementarne medicine, aromaterapije i predstavlja preventivne i pomoćne terapijske metode izlaganja aromatičnim molekulima drveća šume fitoncidima koji imaju višestruko pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i kvalitet života. Tokom 2004-2005. godine ustanovljeno je pozitivno dejstvo na mentalno zdravlje i kontrolisanje stresa. Ono redukuje prefrontalnu aktivnost mozga, smanjuje krvni pritisak i daje efekat relaksacije. Povećava se aktvnost ćelija ubica i ekspresija antikancerskih proteina. Ovi efekti mogu potrajati i do 30 dana posle boravka u šumi.

Za sve zainteresovane, tokom meseca maja Medical Spa Asocijacija Srbije u saradnji sa ReCrafts Cluster orgaizovaće Simpozijum Šumske medicine SHINRIN-YOKU. Simpozijum će se održati 24. i 25. maja u prirodnom rezervatu Obedska bara.

Izvor: Sensa

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone