DEČIJI RAD VREDAN MILIONE DOLARA

Focus // 06.11.2015.
21421361005_2205444e4e_h

 

Bilo je samo pitanje vremena kada će rastući broj zaposlenih maloletnika, angažovanih najviše u modnoj industriji, dovesti do pitanja zakonske regulative njihovog rada. Zapošljavanje maloletnih modela povremeno je dolazilo u fokus javnosti jedino ako bi njihov angažman prelazio granice dobrog ukusa i postavljao manekenke u kontekst neadekvatan njihovom uzrastu. Opasnosti od neprimerene seksualizacije modela tek je početak klupka problema koji okružuju radni odnos maloletnih radnika i njihovih poslodavaca.

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je u početku zakonske procedure nacrt zakona koji bi, između ostalog, regulisao maksimalan broj povezanih radnih sati za maloletne modele i glumce, da 15% zarade mora da bude sačuvano na računu odvojenom od roditelja do punoletstva ili slučaja neodložne potrebe i mogućnost podizanja lične tužbe protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Predlagač zakona, kongresmenka u Predsedničkom domu, Grace Meng rekla je da “kada svoju karijeru započnete veoma rano, to može biti neverovatna mogućnost i voditi u uspešan život ali ovakav početak ne dolazi bez rizika. Iako brojni zakoni regulišu položaj dece u biznisu, oni su neusaglašeni i ne pružaju dovoljnu zaštitu. Zbog toga nam je potreban krovni zakon koji će predstavljati standard”.

Iako je pogrešno označiti celu modnu industriju kao “vučju jazbinu”, neosporni su izazovi i opasnosti koji su karaktestirični samo za karijere maloletnih modela. Većina modela, pa i maloletnih, angažovana je na osnovu ugovora o honoraru što im garantuje daleko manji obim zaštite njihovih prava i pruža sužene mogućnosti za delovanje na osnovu povreda.

I bez postavljanja pitanja zloupotreba, krajnje je vreme za preispitivanje prakse da maloletnici reklamiraju proizvode namenjene odraslima ili da devojčice modeli trpe pritisak modnih kreatora i agenata usled neizbežnih fizičkih promena koje ne odgovaraju zahtevima modne piste.

Na kraju, kao u većini industrija, posao je namenjen za odrasle, formirane ličnosti i nosi sa sobom pritiske za koje mladi modeli nisu spremni. Tu se dolazi do granice onoga što Međunarodna organizacija rada definiše kao “rad koji nije štetan po dečje zdravlje i razvoj i nije takav da ometa njihovo pohađanje škole” odnosno laki rad. Ako je poznato da modna industrija ostvaruje godišnji profit od preko milijardu dolara, ne možemo se očekivati prijateljsko okruženje za razvoj dece ali može poštovanje minimalnih propisanih standarda.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone