DEVETA PLANETA U SUNČEVOM SISTEMU

Innovation Science // 22.01.2016.
image_1453312165_67153334

 

Pre 11 godina smo izgubili Pluton kao planetu, ali postoji mogućnost da smo upravo dobili novu. U mračnim i hladnim dubinama solarnog sistema, mogla bi da se krije planeta veća od Zemlje. Potencijalno prisustvo ove planete, koja bi mogla da se nalazi iza Plutona, odale su nedoslednosti u orbitama nekoliko udaljenih ledenih svetova.

Nakon godinu dana istraživanja i merenja, naučnici Majkl Braun i Konstantin Batigin sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju su u sredu objavili studiju o postojanju nove planete u časopisu „Astronomical Journal“. Gravitacioni potpis ovog udaljenog sveta pronašli su u neobičnim orbitama objekata iz Kajperovog pojasa koji se nalazi iza Neptuna, a čija je putanja zbunjivala naučnike godina.

Ukoliko ova planeta postoji, ona bi bila deset puta veća od Zemlje, a zbog izuzetno velike i elipsoidne orbite bi joj trebalo između 12 000 i 20 000 godina da napravi pun krug oko Sunca. Prema simulacijama koje su ovi naučnici napravili, najmanja razdaljina od Sunca bi bila od 200 do 300 puta veća od razdaljine Zemljine, a najveća između 600 i 1200 puta. Ova planeta je usamljeni ledeni džin i gravitacioni siledžija spoljnog solarnog sistema.

Istražujući nepravilnosti u orbitama objekata Bajden i Sedna, naučnici su različitim simulacijama došli do zaključka da bi gravitacija velikog udaljenog objekta mogla da utiče na njihove neobične orbite, ali i orbite velikog broja drugih objekata u ovom pojasu. Postojanje ove planete, koju su nazvali Planeta 9, objasnilo bi i postojanje velikog broja svetova koji orbitiraju oko Sunca upravno u odnosu na ravan solarnog sistema. Batigin i Braun sumnjaju da je ova planeta u početku formirana mnogo bliže Suncu, ali da je ju je gravitaciona sila Neptuna i Urana odbacila duboko u svemir dok je solarni sistem još bio mlad.

 

p9_kbo_orbits_labeled

Ilustracija šest udaljenih svetova i Planete 9.

 

Ukoliko ova planeta postoji, ona se nalazi na ogromnoj udaljenosti i, bez obzira na svoju veličinu, reflektuje jako malo sunčeve svetlosti. Ipak, bez obzira na poziciju na kojoj se nalazi u svojoj orbiti, ona može biti vidljiva određenim teleskopima na Zemlji. Ipak, pored korišćenja izuzetno moćnih teleskopa, astronomi bi trebalo da znaju gde da gledaju. Drugim rečima, potraga za ovom planetom predstavlja potragu za jednom pokretnom svetlom tačkicom u ogromnom i nepreglednom moru zvezda.

Braun i Batigin su već započeli saradnju sa Observatorijom na Havajima gde se nalazi Subaru teleskom koji bi mogao da bude dorastao ovom zadatku, a potraga će otpočeti već sledećeg meseca. Jedan od razloga objavljivanja ove studije jeste i želja da se ova planeta pronađe što pre. „Mogli smo da ćutimo i mogli smo do provedemo sledećih pet godina pretražujući nebo sami u nadi da ćemo je naći. Ali, više želim da je neko nađe pre, nego ja kasnije“, rekao je Braun.

Ovo nije prvi put da su naučnici tvrdili postojanje velike udaljene planete, ali se do sada nijedna od ovih tvrdnji nije ispostavila kao tačna. Ipak naučnici veruju da bi ovaj put situacija mogla da bude drugačija. „Ukoliko bi bilo ko drugi iznosio ove tvrdnje, imao bih osnovane sumnje. Ali kombinacija Majkla Brauna, koji ima vrlo solidnu obzervacionu predstavu o tome šta se tamo nalazi, i Batiginove teorijske briljantnosti – ukoliko se ova planeta nalazi tamo, oni će je pronaći“, izjavio je Greg Lahlin, astronom sa Kalifornijskog Univerziteta. Braun je javnosti poznat od ranije kao ubica Plutona, s obzirom da je on taj koji je 2006. godine predložio da se on preimenuje u patuljastu planetu – fin naziv za „nije uopšte planeta“.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone