DISTOPIJSKE PERSPEKTIVE ŽIVOTA U PAMETNIM GRADOVIMA

Forward Innovation // 24.11.2015.
Smart_City_Nansha

 

Pametni gradovi su očekivan korak napred – brojni izazovi sa kojima se u kompleksnim urbanim sredinama suočavaju gradske vlasti i stanovnici, nameću potrebu za sveobuhvatnim rešenjima. Tehnologija korišćena za stvaranje pametnih gradova bazira se na internetu svih stvari, postavljanju brojnih senzora koji će meriti, skupljati podatke, analizirati i davati preporuke za optimizaciju saobraćaja, obrazovanja, infrastrukture. Sveprisutna umreženost glavna je karakteristika pametnih gradova, i Barselona sa 1.6 miliona stanovnika, električnim vozilima, besplatnim javnim wi-fi mrežama i pametnim parkingom predstavlja dobar primer stvaranja pametne metropole. Tri indijska grada tek su početak jer indijske vlasti žele da problem guste naseljenosti reše izgradnjom više od 100 pametnih gradova.

Stanovnici i posetioci srpske prestonice dobili su priliku da uživaju benefite pametnog parkinga koji senzorima detaljno beleži slobodna parking mesta u celom gradu. Na globalnom nivou, ova tehnologija postala je svakodnevica, a velike kompanije sve agilnije nude svoje usluge gradskim vlastima gradova koji žele, sem parkinga, da reše probleme emisije štetnih gasova, obezbede održiv rast i otvore nove ekonomske prilike. Prostor za ekonomski rast je neslućenih razmera –  u narednih pet godina se očekuje razvoj tržišta pametnih gradova do vrednosti od 1,5 triliona dolara .

Na jednoj strani vidi se prilika za proaktivno rešavanje problema, ali da vrhunska tehnologija ne bi ostala u domenu velikih investicija koje nisu donele poboljšanje građanima već samo korporacijama, neophodno je na vreme razmotriti potencijalne izazove. Promenjena priroda upravljanja zahtevaće od gradskih funkcionera posebne veštine i razumevanje upravljanja ogromnim količinama podataka koji mogu biti predmet zloupotrebe.

Pametni gradovi nisu nužno i ekološki gradovi. Milioni uređaja koji koriste struju za prikupljanje, prenošenje i analizu podataka, moraju je koristiti iz obnovljivih izvora kako bi ovakvi projekti imali ekološkog smisla.

Van domena teorije i podataka, ostaju neverovatna naučna rešenja koja dugujemo napretku u polju istraživanja tehnologija pametnih gradova. Beton koji sam reguliše pukotine i nepravilnosti i metal sa neverovatnim svojstvima izdržljivosti predstavljaju budućnost koju većina iščekuje sa optimizmom.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone