DOBITNICI BEOGRADSKOG POBEDNIKA

Art // 19.02.2016.
tri-druga-prica-3

 

Nagradu Beogradski pobednik, posebno priznanje koje FEST dodeljuje već drugu godinu za redom, ove godine će poneti troje uvaženih filmskih stvaralaca –  Velimir Bata Živojinović, Džon Mektirnan i Viktorija Abril.

Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručen našem čuvenom glumcu koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije, Velimiru Bati Živojinoviću. Debitovao je 1955. ulogom u filmu „Pesma sa Kumbare, i od tada ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji. Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica naše zemlje donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu „Valter brani Sarajevo.

U Jugoslovenskoj kinoteci će 29. februara biti održane dve projekcije – omaž Bati Živojinoviću – u 19h film „Tri“ Aleksandra Petrovića, a u 21h film „Breza“  Ante Babaje.

 

McTiernan_on_set_01

Džon Mektirnan na setu filma „Predator“

 

Džon Mektirnan, legendarni američki reditelj, biće nagrađen Beogradskim pobednikom za dosadašnje stvaralaštvo. Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su „Predator, „Umri muški, „Lov na crveni oktobar„, „Poslednji akcioni heroj“ i „Afera Tomas Kraun.

U Jugoslovenoskoj kinoteci će 28. februara u 19h biti prikazan Mektirnanov film „Lov na crveni oktobar“.

 

kika-abril-almodovar-19757

Viktorija Abril u filmu „Kika“

 

Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo takođe će biti dodeljen i španskoj glumici Viktoriji Abril. Viktorija je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i Italiji i Francuskoj. Čuvena je po ulogama u Almodovarovim filmovima „Veži me, „Visoke potpetice“ i „Kika, ali i po filmu „Ljubavnici“ koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu  u Berlinu.

U Jugoslovenskoj kinoteci će 27. februara biti prikazana dva filma u kojima Viktorija Abril tumači glavne uloge – od 17h „Veži me“ Pedra Almodovara, a od 19h „Žena koja je obrisala suze“ Teone Strugar Mitevske.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone