DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA MIR ZA 2015. GODINU

Focus Inspiration // 12.10.2015.
Nobel Peace Prize Bearing Likeness of Alfred Nobel

 

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Kvartet za nacionalni dijalog iz Tunisa zbog doprinosa prvom i najuspešnijem pokretu Arapskog proleća. Ovaj kvartet čine četiri građanske organizacije: Liga za ljudska prava, Red advokata, Udruženje zaposlenih i Ujedinjeni sindikati.

Kako se navodi u saopštenju Nobelovog komiteta, ova grupa je dala veliki “doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu nakon Revolucije jasmina 2011. godine” i “uspostavila alternativan, mirni politički proces u vreme kada je zemlja bila na ivici građanskog rata”. Ova grupa je osnovana u Tunisu 2013. godine nakon revolucije u kojoj je zbačen tunizijski predsednik Zine El Abidine Bel Ali.

Protest u Tunisu je 2011. godine pokrenuo pobune širom arapskog sveta, ali je Tunis jedina zemlja u regionu u kojoj je posle takozvanog Arapskog proleća uspostavljena demokratija i u kojoj su izgrađeni ustav, zakonodavne i demokratske institucije. Period posle pobune u Tunisu je obeležen sporadičnim napadima, uglavnom islamskih esktremista.

Predsednica Komiteta za Nobelovu nagradu za mir Kasi Kulman Five je istakla da bi “ova nagrada trebalo da nagradi, ali i da učvrsti dalje napore naroda Tunisa koji bi trebalo da posluži kao primer i drugim zemljama”.

Ove godine je za Nobelovu nagradu za mir predloženo 273 kandidata, među kojima su bili i papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi iranske i američke diplomatije Džavid Zarif i Džon Keri.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone