Efikasnost šestočasovnog radnog vremena

Innovation Inspiration // 30.09.2015.
2015_02_Life-of-Pix-free-stock-photos-watch-desk-keyboard-damian-zaleski

 

Veliki broj kompanija u Švedskoj je odlučilo da sa osmočasovnog radnog vremena pređe na šestočasovno radno vreme, i ovo postaje sve učestalija pojava. Ove kompanije se vode idejom da osmočasovno radno vreme nije toliko efikasno koliko se misli. Ljudima predstavlja veliki izazov da budu fokusirani na radni zadatak osam sati i često je radno vreme isprekidano kraćim pauzama i privatnim životima van kancelarije. Kopmanije koje su uvele ovo pravilo tvrde da su njihovi zaposleni daleko srećniji kada dolaze i odlaze sa posla, imaju mnogo više energije, ne osećaju se izmoreno i isceđeno, daleko su motivisaniji i postoji daleko manji broj konflikata na random mestu.

Linud Feldt, direktorka kompanije Filimundus, ističe da je ovaj prelaz doveo do ogromne razlike u načinu na koji ljudi obavljaju svoj posao. Kako ona ističe, svesni su da je zaposlenima važno da napreduju i uče, ali i da provode dovoljno vremena sa porodicom, treniraju i uživaju u svom privatnom vremenu na razne druge način – i želeli su to da im omoguće. Zbog toga njihovi zaposleni sada imaju daleko više motivacije u obavljanju svog posla i lakše se fokusiraju na intenzivnije radne zadatke, ali imaju i dovoljno energije za svoj privatan život kada krenu kući. Feldt ističe da oni vrednuju vreme u odnosu na novac i na to gleda kao na srž uspeha kompanije. Na ovaj način oni ulažu u svoje zaposlene, jer smatra da su srećni zaposleni apsolutni prioritet jedne uspešne kompanije. Tech startup Barth je ovaj korak napravio pre tri godine. Direktor kompanije ističe da ih je ovaj korak učinio i daleko konkurentnijim na tržištu i da im omogućava da zaposle i zadrže talentovane ljude.

Nedavno su i u javnom sektoru počeli sa ovakvim eksperimentima. Medicinske sestre jednog državnog staračkog doma su dobile mogućnost da izaberu šestočasovno radno vreme za istu platu. Ova promena se pokazala kao veoma isplativa, jer su sestre bile daleko pražljivije i brižnije sa pacijentima jer su bile manje iscrpljenje. Eksperimentisanje sa šestočasovnim radnim vremenom u javnom sektoru će se odvijati mnogo sporije zbog birokratije, ali u privatnom sektoru u Švedskoj će ovo uskoro postati standard.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone