Emoji: evolutivni korak unazad

Focus // 30.09.2015.
Pete Deevakul

Ovladavanje digitalnim jezikom emotikona je danas postala važna životna veština i sastavni deo komunikacije na Internetu. Sociolozi ih vide kao sredstvo za ponovno uvođenje konteksta i emocija u digitalni svet, gde je kontakt “licem u lice” nestao u korist instant poruka. Masovna upoteba emotikona je inspirisala različite platforme kao što su Emojili, Emojimo ili Emoji Tracker, ali čak i proteste. Falična sličnost patlidžan emotikona je rezultirala njegovom zabranom na pretraživaču Instagrama, što je rezultiralo online protestom #freetheeggplant. Emotikoni su odavno našli i svoje mesto u umetnostiUnicode Consortium je najavio 38 novih emotikona koji će biti dodati tokom sledeće godine. Instagram je nedavno objavio da emotikoni čine 48% teksta na socijalnim mrežama, a ovaj trend ide uzlaznom putanjom. Potražnja je masovna: prema poslednjoj studiji Talk Talk Mobile, 72% omladine između 18 i 25 godina priznaju da lakše izražavaju svoje emocije kroz emotikone u odnosu na tekst.

Na neki način, jezik emotikona predstavlja univerzalno razumljivi svetski žargon. Emotikoni čine razgovor rasterećenim ili naglašavaju određenu poruku. Kako je istakao Dr Owen Churches, ljudi reaguju na emotikone na isti način kako bi reagovali na pravo ljudsko lice. Sa slanjem odabira omiljenih emotikona, čini se da nema potrebe za rečima. Da li ovo ukazuju na krizu komunikacije među internet generacijom?

Nakon izučavanja evolucije emotikona, profesor Vyv Evans sa Bangor Univerziteta u Britaniji je prošle nedelje izneo tvrdnju da je Emoji postao jezik koji se u Britaniji najbrže razvija. Kako ističe,“kao vizuelni jezik, emoji je odavno nadmašio hijeroglife, svog drevnog predka kom su trebali vekovi da bi se razvio”. Deluje kao da smo obišli ceo krug i da se, umesto proširivanja svog vokabulara, vraćamo na forme simbolizacije. Sa napredkom tehnologije, naše komunikativne sposobnosti bivaju zapostavljene.

Kako ističe profesor Evans, drevni Egipat je bio izvanredna civilizacija, ali je imao i svoje nedostatke. Egipćani su stvorili veličanstvenu, ali statičnu kulturu. Stvorili su izvanredan umetnički stil i moćnu mitologiju – i na tom su ostali ceo milenijum. Hijeroglifi su im omogućavali da pišu čini, ali ne i da razviju fleksibilniju literarnu kulturu: to su prepustili Grcima. Upravo zbog toga je grčka civilizacija bila daleko naprednija.

Umesto jednostavnog izražavanja emocija, emotikoni sada imaju spektar tonova kože, seksualnosti i pola. Čini se da emotikoni počinju da oblikuju lične identitete u 21. veku, ukazujući na našu potrebu za tehnološkim dvojnikom. Danas je postalo neophodno izdvojiti se u sajberprostoru, i na taj način emotikoni nisu samo način da izrazimo emocije, već način da izrazimo individualnost.

Da li će pisana reč ikada vladati ponovo? Još je Vladimir Nabokov predvideo da će emotikon jednog dana biti glasniji od reči. U intervjuu za The New York Times 1969. godine, autor je upitan gde bi svrstao sebe u poređenju sa drugim piscima, na šta je on odgovorio „Često mislim da bi trebalo da postoji poseban tipografski znak za osmeh – neka vrsta konkavnog znaka koju bih sada upotrebio u odgovoru na vaše pitanje“.

Dan Brill, autor Tumblr-a Emojianalysis koji je posvećen izučavanju identiteta kroz najčešće upotrebljivane emotikone, našu opsednutost emotikonima sumira na sledeći način: „Emotikoni su zabavni su. Bolje je pričati o seksu pomoću patlidžana, nego pomoću pravih reči. I na kraju krajeva, tehnologija konstantno dopušta da budemo što vizualniji u komunikaciji“. Čini se da nas je veseli svet emotikona malo začarao, ali možda ipak još uvek nema previše štete u ulepšavanju naših života srcima, dugama i delfinima.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone