EXPO MILANO 2015: PRESEK NAJBOLJIH PAVILJONA

Art // 27.10.2015.
1-united-arab-emirates-pavilion-for-expo-milano-2015-by-foster-partners2

 

Expo 2015, koji se ove godine održava u Milanu, bliži se svom kraju. Poslednjeg dana oktobra, posle šest meseci, svoja vrata do 2020. godine zatvara najveća svetska izložba na kojoj se svojim paviljonima predstavilo 145 zemalja. Srbija se po drugi put predstavila na Svetskoj izložbi sa svojim odgovorom na temu „Nahranimo planetu. Energija za život.“

Priliku da privuku turiste i investitore kvalitetnim i originalnim paviljonima, zemlje učesnice shvataju veoma ozbiljno i među nagrađenima su kako male tako i velike države sa svih kontinenata.

Azerbejdžan, dobitnik nagrade za najboljeg izlagača među malim zemljama, istovremeno je u vrhu po glasovima posetilaca. Paviljon je izgrađen tradicionalnim azerbejdžanskim tehnikama i materijalima, prati jednostavne arhitektonske forme i odgovara standardima bio-konstrukcije.

 

 

Dobitnik nagrade za najbolju izložbu je Velika Britanija, dok Nemačka, skoro pa tradicionalno, pobeđuje u izboru za najbolji paviljon. Grandiozne strukture dominiraju u oba paviljona: obrisi nemačkog su arhitektonska interpretacija prirodnih lepota Nemačke, dok je centralna skulptura britanske izložbe sastavljena od 169,300 aluminijumskih delova.

Kuvajt je osvojio ubedljivo najviše simpatija publike sa trodelnim paviljonom koji sažima istoriju, naučna dostignuća, eko-sistem i kulturu zemlje. Fokus predstavljanja bio je na pregledu naučnih rešenja koji omogućavaju stanovništvu ove države da opstaje u negostoljubljivim prirodnim uslovima.

Posebnu pažnju privukli su i prezentacije Slovenije, Kazahstana, Vijetnama, Rusije i Austrije.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone