FENOMEN TUŽNIH DEVOJČICA

Focus Trends // 30.09.2015.
untitled-article-1434476699-1024x574

 

Ukoliko ste u skorije vreme naišli na termin „Sad Girl“, verovatno je u vezi sa Lanom Del Rey, kraljicom melanholičnog popa koja je inspirisala #PrettyWhenYouCry hashtag na Tumblr-u. Ipak, ove tužne devojčice možete naći svugde, a u pitanju su mlade devojke koje imaju potrebu da online izraze svoje najdublje emocije kroz karakterističnu estetiku kurziva, šljokica i pastelnih boja. Kao i mnoge stvari na internetu, „Sad Girl“ je postao brend, a glamorizovanje i romantizovanje tuge je postalo pitanje stila. Kako je istakla osnivačica projekta Sad Girls Guide u svom manifestu, „Sad Girl“ sluša mnogo bolju muziku od ostalih i svoje slobodno vreme provodi gledajući francuske filmove iz 60tih ili anksiozne serije iz 90tih. Iako kanalisanje depresije u lepotu pomoću kreativnih praksi nije ništa novo, postavlja se pitanje da li bi emocija kao što je tuga trebalo da se eksploatiše kao odličan osećaj za stil i opsesija francuskim filmovima. Veliki broj devojaka koje zaista pate od depresije i paničnih napada bi verovatno rekle ne.

 

Ipak, pre dvadeset godina, poslednji put kada je termin „Sad Girl“ cirkulisao u leksikonu pop kulture, pripadao je jednoj drugačijoj zajednici. U filmu Mi Vida Loca iz 1993. godine, „Sad Girl“ predstavlja „chola“ devojku iz Los Anđelesa, kojoj prijateljice iz bande tetoviraju ovaj nadimak na prste šake kao deo inicijacije. Ovaj njen nadimak je upotpunjen sa tri istetovirane suze ispod oka i tamno ljubičastim karminom.

 

U Tumblr generaciji 2015. godine, čini se da je stil ove originalne tužne devojke i dalje prisutan. U svom kratkom filmu Tropico, kraljica melanholije Lana Del Ray igra striptizetu iz Los Anđelesa koja ima dečka gangstera i tri istetovirane suze. Sad Girls Y Qué, feministički umetnički kolektiv iz Tihuane, nazvao je ovo kulturnom aproprijacijom. Kako ističu, ovi kulturološki simboli ne pripadaju ovoj bogatoj naslednici da bi na njima napravila profit. Ova šljokičasta „girl power“ banda koja predstavlja alternativu „belom feminizmu“, preuzela je ime od gangsterske devojke sa istetoviranim suzama na obrazima iz filma Mi Vida Loca. Ipak, ova slika žene koja plače nije slaba žrtva. Ona je jaka i predstavlja kompleksniji opseg feminizma.

 

Estetika ovog kolektiva je prilično u duhu vremena i Tumblr tagova poput #pale grunge i #pastel goth: Sailor Moon crteži, roze narukvice, devojke uokvirene šljokicama, poezija o raskidu i beleške o depresiji i samoći. Ukratko, bilo šta roze i feminizovano, stvari koje su najčešće okarakterisane bezvrednim. Kako kolektiv ističe, ukoliko to žene vole, to ih ne čini glupim ili manje pametnim. Pomoću ova zamene simbola se negira uobičajena ideja o tome kako bi jedna feministkinja trebalo da izgleda. Feministkinja ne mora biti besna ili muškobanjasta. Feministkinja može biti kakva god želi, i ne određuje je ljubav ili prezir prema rozoj boji. Kako ističu, ovaj „Sad Girl“ arhetip treba da se odvoji od svojih korena u mačo katoličkom društvu koje ugnjetava žene. Upravo preuzimanjem ovog arhetipa, „Sad Girls Y Qué“ odbacuje patrijarhalne stereotipe.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone