FESTIVAL ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2015

Art // 27.11.2015.
12311412_978690362190050_1312478353_o

 

Alternative film/video 2015, jedan od najstarijih festivala eksperimentalnog filma i videa u Evropi, biće održan od 8. do 12. decembra u Domu kulture Studentski grad.

Festival „Alternative film“, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“ (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film …). Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni festival uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora.

U konkurenciji za nagrade, od preko 500 prijavljenih filmova, biće prikazan 41 eksperimentalni film iz 22 zemlje. Žiri u sastavu Ana Hušman, autorka iz Hrvatske, Nil Jang (Neil Young), filmski kritičar iz Engleske i Stevan Vuković, kustos i teoretičar iz Beograda, odabraće 10 filmova za Listu značajnih kinematičkih ostvarenja Festivala. Dobitnici nagrada će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u okviru koga će realizovati svoj novi film.

U vreme digitalnog filma i videa, glavni program će biti otvoren projekcijom sa 35 milimetarske filmske trake filma „The Exquisite Corpus“, svetski poznatog austrijskog avngardiste Petra Čerkaskog (Peter Tscherkassky) čiji su se filmovi redovno mogli videti, kao i ovaj, na Kanskom festivalu. Projekcija ovog „softcore found footage“ filma će svakako biti događaj na Alternativama.

 

Vukica Đilas gleda 8 mm

Vukica Đilas gleda 8 mm

 

Otvaranje festivala, posvećeno je rano preminuloj Vukici Đilas i njenim „HOME MOVIES“ filmovima koje je snimala 8mm filmskom kamerom gotovo celog života. Posle njene smrti 2003. prikazani su prvi i jedni put u dvorani Kinoteke. Pohranjeni u Arhivu alternativnog filma Akademskog filmskog centra, predmet su istraživanja kultnog reditelja Slobodana Šijana koji je napravio izbor, a daće i uvodnu reč. Kinematičke vrednosti ovih ličnih, intimnih, ali i dnevničkih filmova biće podržane klavirskim improvizacijama piano dua LP (Sonja Lončar i Andrija Pavlović).

Pored okruglog stola sa temom „Alternativni film i video u vreme interneta“ i Istraživačkog foruma sa temom „Umetnost novih medija“, intrigantan istraživački program će biti izložba, projekcije i razgovor na temu: „Beograd – Zagreb – Split: hrvatsko-srpska avangardna filmska preplitanja“. Izložba i projekcija posvećena nedavno preminulom Mihovilu Pansiniju, guruu jugoslovenskog avangardnog filma, osnivaču festivala GEFF u Zagrebu, premijera filma „Martinac“ Zdravka Mustaća o čuvenom splitskom avangardisti koji je svoj filmski put započeo u Beogradu, biće povod za razgovor o uticajima i preplitanjima hrvatskih i i srpskih autora koja su jugoslovenski avangardni filmski pokret svrstala u sam vrh svetskog.

 

Pansini, Geff i mi

Pansini, Geff i mi

 

Fokus Festivala biće program „A Different Paris“ u okviru koga će biti predstavljeni filmovi nezavisnih francuskih autora iz kino kluba „Collectif Jeune Cinéma“ kao i „Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris“ i ovogodišnji nagrađeni filmovi koje će predstaviti Frédéric Tachou i Dunja Jelenković.

Ana Hušman, autorka iz Zagreba i član Žirija, predstaviće svoje najnovije filmove snimane 16mm filmskom kamerom, a BELA BALAŽ STUDIO Internet Archiv će u okviru teme festivala „Film u vreme Interneta“ predstaviti Sebestyén Kodolányi iz Budimpešte.

Izložba video instalacija i projekcija video radova umetničkog para „Doplgenger“ (Isidora ilić i Boško Prostran) Neimenovani fragmenti, istražuje kolektivno sećanje i medijsku interpretaciju događaja devedesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji.

 

Doplgenger, Isidora Ilić i Boško Prostran

Doplgenger, Isidora Ilić i Boško Prostran

 

Radionica vizuelnog oblikovanja (#live cinema #expanded cinema #vjing #live visuals #realtime video) koju vodi Izvanredni Bob predstaviće rezultate svog rada završne večeri, vizuelno podržavši nastup DJ Hetem-a.

 

HETEM Beganovic Strahinja 2

Beganović Strahinja, DJ HETEM

 

Gosti festivala će biti i autori iz regiona i inostranstva čiji filmovi su uvršteni u takmičarske i prateće programe festivala.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a prvog i poslednjeg dana će biti organizovan i koktel.

Dodatne informacije o programima možete potražiti na sajtu Doma kulture Studentski grad ili na sajtu festivala.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone