FINSTAGRAM: REALNOST BEZ FILTERA

Innovation // 21.12.2015.
tumblr_njin1eYmAB1teue7jo1_1280

 

Društvene mreže su započele svoj život kao jednostavan, često zabavan, oblik povezivanja sa ljudima koje poznajemo, zatim su evoluirale u alaktu za upoznavanje, da bi na kraju Instagram mahom postao umetničko-modni portfolio korisnikovog života. U društvu opsednutom retuširanjem nesavršenosti, tinejdžersko građenje identiteta je dodatno otežano novim hibridnim slojem ličnosti kojim se predstavljaju svetu putem društvenih mreža.

Obaveza prikazivanja idealnog života na mreži stvara jaz između realnosti i ovog prikaza, zahtevajući sve veću količinu truda i stresa kako bi se fasada života bez greške održala. Izlaz iz naizgled pat pozicije u kojoj, da biste bili prihvaćeni, morate da imate uzbudljiv i život koji svako želi da živi, i prihvatanja kao ključnog sastojka kvalitetnog života, pronađen je u „finstagramu“, lažnim profilima na društvenoj mreži Instagram.

Mali broj pratilaca, zatvoren profil i fotografije koje prikazuju sirov, ali realan život ključni su sastojci finstagram profila. Tinejdžeri i odrasli u ranim dvadesetim godinama pripitomljavaju sveprisutnost društvenih mreža stvarajući privatan prostor za originalan lični izraz zaštićen od osude, procene i Google pretrage.

Na mračnoj strani oslobođenja stoje lažni profili kojima se nametnute identitetske podele još dublje ukopavaju u ličnost korisnika. Finstagram profile najčešće otvaraju devojke kako bi na njima postovale slike koje ne zahtevaju brojne filtere i retuširanja. Među pratiocima su momci, roditelji i nepoznati strogo zabranjeni, a fotografije ih prikazuju u njihovim realnim, ne toliko glamuroznim i savršeno našminkanim životima.

Poruka koja se ovim trendom šalje je da postoji nešto duboko pogrešno u autentičnosti na društvenim mrežama i da za ličnost koja se ne uklapa u veštačke standarde sa stranica magazina nema mesta na tržištu like-ova i follower-a. Optimizam uliva rastuća potreba za iskrenošću na društvenim mrežama, iako je celim generacijama potpuno nepoznat život bez ovog veštačkog sloja ličnosti.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone