FONDACIJA „DECA DECI“ NEGUJE TALENAT MLADIH VIRTUOZA

Art Inspiration // 19.11.2015.
Obren 1200

 

Fond „Deca deci“, u okviru kog je formirana Dečja filharmonija, osnovan je 2007. godine uz podršku Skupštine grada Beograda, a na inicijativu LPT grupacije, sa ciljem da se kroz promociju klasične muzike i društveno odgovornog ponašanja okupe najtalentovanija deca u simfonijski orkestar. Svojim aktivnostima Fond podržava razvoj i školovanje mladih muzičkih talenata Srbije i popularizuje muzičko obrazovanje i klasičnu muziku. Ove godine, Fond „Deca deci“ će po prvi put predstaviti “Regionalnu dečju filharmoniju” sastavljenu od dece iz, Beograda, Ljubljane, Sarajeva i Skoplja.

Članovi Fonda su deca sa izrazitim muzičkim talentom, a svojim javnim nastupima i koncertima u organizaciji Fonda, doprinose prikupljanju sredstava za stipendije, školovanja i kupovinu instrumenata za talentovanu decu čije porodice nisu u mogućnosti da obezbede adekvatne uslove za njihovo muzičko obrazovanje. Audicija za nove članove Dečje filharmonije održava se svake godine, a ove godine su audicije održane u Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju i Beogradu. Izabrani su najtalentovaniji mladi muzičari koji će biti članovi prvog Regionalnog dečjeg filharmonijskog orkestra.

Dečja filharmonija, koja je ove godine postala regionalni projekat, aktivna je kroz redovne nastupe tokom cele godine. Svaka koncertna sezona je tematski određena, baš kao nastupi velikih filharmonijskih orkestara. Iz brojnih tema, izdvaja se 2008. godina kada je, pod palicom dirigenta Njujorške filharmonije Richarda Owena, izveden novogodišnji koncert „Mali i Veliki“ sa Beogradskom filharmonijom. Koncert „Doručak uz note“ na otvorenom održao se 2010. godine na Kalemegdanu, a tokom proleća je održan koncert „Listening to the films“ gde su mladi talenti svirali najpoznatiju filmsku muziku.

Kroz formiranje Regionalne dečije filharmonije Fondacija „Deca Deci“, njeni donatori, partneri i prijatelji daju podršku regionalnoj kulturnoj razmeni, saradnji i dijalogu među najmlađima i muzici, čiji jezik svi dobro razumeju. Brojni članovi Dečije filharmonije koji su danas uspešni muzičari na prestižnim univerzitetima u svetu najveći su ponos, dokaz uspeha i ostvarenja vizije i misije Fondacije.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone