GALERIJA PETRA DOBROVIĆA: INSPIRACIJA OLGOM

Art // 03.02.2016.
epoz-dobrovic2016

 

Nova godišnja postavka Muzeja savremene umetnosti „Inspiracija Olgom“ biće otvorena u Galeriji Petra Dobrovića u subotu 6. februarara u 13 časova.

Ova studijska izložba, čija je autorka muzejska savetnica Žana Gvozdenović, ima cilј da predstavi duboku i kompleksnu povezanost ličnog i profesionalnog, kroz odnos Petra Dobrovića i njegove mlade supruge Olge, koji je prerastao u sofisticiranu saradnju na nivou stvaralaštva, kao i skoro opsesivnu posvećenost umetniku/suprugu, decnijama posle njegove smrti. Iz takvog odnosa proizašla je obimna dokumentacija, sa kartotekom i foto-dokumentacijom, posvećena jednom umetniku, slikaru Petru Dobroviću. S druge strane, Petar Dobrović je, crpeći svoju decenijsku inspiraciju, slikao godinama već antologijske, analitičke, psihološke portrete Olge, prateći njena stanja i situacije u kojima se nalazila, kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi.  Od ukupno trideset dela na izložbi, neka će prvi put, ekskluzivno biti predstavlјena javnosti.

 

Glava (Portret slikareve žene), 1925

Glava (Portret slikareve žene), 1925

 

Petar Dobrović je rođen 14. januara 1890. godine u Pečuju. Studirao je na Likovnoj akademiji u Budimpešti. Od 1912. godine često je boravio u Parizu, gde je stvarao pod uticajem Sezana i kubizma, što je, uz renesansne uzore  doprinelo da teoretski formuliše težnju ka “monumentalnoj umetnosti dvadesetog veka”. Godine 1921. proglašen je za predsednika kratkotrajne Srpsko-mađarske republike i u odsustvu je osuđen na smrt zbog rušenja državnog i političkog poretka. Dobrović se trajno nastanio u Beogradu, ali je često putovao (Budimpešta, Zagreb, Dalmacija, Pariz, Firenca, Azurna obala, Amsterdam, Roterdam, Hag).

 

Untitled

Na terasi (Olga), 1938; Olga u plavom žaketu, 1932

 

U periodu između 1926. i 1927. godine je objavio trinaest kritika na nemačkom jeziku u Parisier Deutsche Zeitung. U pokušajima da pomiri „konstruktivno“ i „sintetičko“ slikarstvo sa uticajima Van Goga i Matisa, Dobrović se u svom radu posle 1927. godine okrenuo boji i slobodnijem gestu, prihvatio je kolorizam i motive iz svakodnevnog života.

Untitled 1

Trio, 1932; Gospodja Dobrovic,1936

 

Bio je jedan od osnivača (sa Tomom Rosandićem, Milom Milunovićem i Sretenom Stojanovićem) i profesor na Umetničkoj akademiji u Beogradu (danas FLU). Bio je član grupe Oblik, saradnik u časopisu Danas (redakcija Miroslava Krleže i Milana Bogdanovića) i osnivač večernjeg kursa figurativnog crtanja na Kolarčevom narodnom univerzitetu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu (Hag, Roterdam, Amsterdam, Prag, Bijenale u Veneciji). Umro je 1942. u Beogradu.

Izložba „Inspiracija Olgom“ će biti otvorena do 19. decembra 2016. godine. Možete je pogledati od petka do nedelјe u periodu od 10 do 17 časova.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone