GOSTUJUĆA IZLOŽBA „MIROSLAV KRALJEVIĆ I SLEDBENICI“

Art // 01.12.2015.
Page1

 

U četvrtak 3. decembra, u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba „Miroslav Kraljević i sledbenici“ autora dr Zvonka Makovića.

Kao rezultat višegodišnje međumuzejske saradnje Moderne galerije i Umjetničkog paviljona iz Zagreba i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, krajem tekuće i početkom naredne godine publika je u prilici da pogleda dve reprezentativne izložbe u dve države: „Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne“ u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu (19. 11. 2015 – 10. 01. 2016) i „Miroslav Kraljević i sledbenici“ u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (3. 12. 2015 – 21. 02. 2016). Izložba „Miroslav Kraljević i sledbenici“ predstavlja izbor od 68 vrhunskih ostvarenja 11 autora iz zagrebačke Moderne galerije koji prati genezu i razvoj hrvatskog modernizma u prve tri decenije 20. veka. Mada je živeo kratko (1885–1913), Miroslav Kraljević je svojim slikarstvom označio početak novog razdoblja hrvatske umetnosti približivši je matičnoj liniji evropskog, posebno francuskog modernizma.

Autori tekstova u katalogu su dr Zvonko Maković, autor izložbe i dr Jasna Jovanov. Kustosi izložbe su Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić. Izložba će biti upotpunjena nizom edukativnih programa, uključujući stručna tumačenja postavke, predavanja, filmske projekcije, koncerte, kreativne radionice i sl. Projekat međumuzejske saradnje čiji su rezultat izložbe „Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne“ i „Miroslav Kraljević i sledbenici“, vođen je idejom o komparativnom sagledavanju glavnog toka jugoslovenskog modernizma u periodu između dva svetska rata.

 

 

Realizaciju čitavog projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada „Hrvatska kuća – Croatia House“, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije i medijski pokrovitelji Color Press Group, RTV Srbije, RTV Vojvodine, Politika, Dnevnik, SeeCult, Art magazin, Hrvatska riječ, Breakfast portal i druge medijske kuće.

Radno vreme Spomen-zbirke Pavla Beljanskog biće promenjeno tokom trajanja izložbe. Postavka se može razgledati od srede do nedelje od 11 do 19 časova, a četvrtkom od 14 do 22 časa. Ponedeljkom i utorkom muzej je zatvoren za publiku.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone