HISTOGRAPHY: INTERAKTIVNA VIZUELIZACIJA WIKIPEDIE

Inspiration // 07.12.2015.
3

 

Sa preko 35 miliona članaka na 288 jezika, Wikipedia nudi opsežan prikaz ljudske istorije. Ovaj enciklopedijski projekat slobodnog sadržaja na internetu nije savršen, ali pruža bogat uvid u to kako interpretiramo i katalogiziramo istoriju. Projekat Histography predstavlja vizuelizaciju ove online enciklopedije pretvarajući njene članke o istorijskim događajima – od Velikog praska pa sve do danas – u interaktivan „timeline“.

Histography predstavlja diplomski rad umetnika Matana Staubera na Bezalel akademiji umetnosti i dizajna u Jerusalimu. Grafikon inspirisan pointilizmom je uređen kao zvučni talas, a njegove amplitude demonstriraju raznovrsnost i obim informacija koje se nalaze na Wikipedii. Svaki događaj je predstavljen crnom tačkom, a klikom na svaku od tačaka povezujete se sa izvornim Wikipedia člankom, određenim video sadržajem i povezanim događajima. Možete istraživati 14 milijardi godina svetske istorije po različitim erama, ili pak određenim kategorijama kao što su protesti, politika, ratovi, prirodne katastrofe, književnost i umetnost.

 

events

 

Ova lepa vizuelizacija se nadovezuje na projekte poput “Mapping Wikipedia” koji grupiše članke po lokaciji i jeziku, zatim “A History of the World in 100 Seconds” koji pomoću koordinata članaka prikazuje perspektivu Wikipedie o svetskoj istoriji, i “Graph of Influental Thinkers” koji predstavlja mrežu članaka o uticajnim misliocima i filozofima. Svaki od ovih projekata je sveobuhvatan koliko i sama Wikipedia i konstantno se razvija prateći izmene i dopune članaka od strane njenih korisnika. U okviru projekta “Listen to Wikipedia” koji su pokrenuli Stephen La Porte i Mahmou Hashemi, čak možete slušati ažuriranje Wikipedie s obzirom da su sve izmene članaka u realnom vremenu pretvorene u tonove.

Poput ovih projekata, Histography otvara jedinstven portal u ovu rastuću, promenljivu i haotičnu arhivu sveta. Zajedno sa Wikipediom, ažurira se i Histography beskonačno slažući nove događaje i članke jedan na drugi.

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone