INDONEZIJA: EKOLOŠKA KATASTROFA O KOJOJ SE NE GOVORI

Focus // 05.11.2015.
23711856

 

Ogroman šumski požar trenutno divlja na 5000km2 Indonezije. Vidljivost u nekim gradovima je smanjena na 30 metara, u pripremi je evakuacija ratnim brodovima, vatra uništava dragocena i nezamenljiva kulurna blaga, a tropske šume i brojne vrste nestaju nezapamćenom brzinom. U pitanju je najveća ekološka katastrofa 21. veka.

Požar u Indoneziji trenutno emituje više ugljen dioksida nego američka ekonomija, a samo tokom prve tri nedelje je emitovano više ugljen dioksida nego godišnja emisija Nemačke. Među hiljadama, možda i milionima ugroženih vrsta, najugroženije vrste koje je požar proterao sa svojih staništa su orangutani, oblačasti leopardi, sunčani medvedi, giboni, sumatranski nosorozi i sumatranski tigrovi.

Pored drveća, u Indoneziji gori i zemlja. Šume se uglavnom nalaze na velikim kupolama treseta. Kada vatra prodre u zemlju, ona tinja nedeljama, nekada čak i mesecima, ispuštajući oblake metana, karbon monoksida, ozona i egzotičnih gasova poput amonijum cijanida. Ovaj oblak se širi hiljadama milja uzrokujući diplomatske konflikte sa susednim državama. Trenutna situacija je ozbiljnija od poslednjeg velikog požara 1997. godine kada je 15 000 dece umrlo od zagađenja vazduha.

Indonežanske šume su decenijama bile deljene kompanijama koje se bave preradom drveta i poljoprivredom, a treset se isušivao bušenjem brojnih kanala. Ogromne industrijske plantaže drveta za pulpu, drveta za građu i palmi za preradu palminog ulja pale šumu kako bi rasčistile teren, što svake godine izaziva velike požare. Sa ovom izuzetno toplom godinom uzrokovanom klimatskim promenama, ovaj nemar predstavlja savršenu formulu za ekološku katastrofu.

Iako se indonežanska vlada deklarativno protivi paljenju šuma, njeni zakoni su kontradiktorni: ogromne subvencije za proizvodnju palminog ulja paljenje šuma čine neizbežnim. Dok su neke kompanije pod pritiskom potrošača obećavale da neće više uništavati prašumu, indonežanska vlada se tome usprotivila jer ovakve restrikcije „koče razvoj zemlje“. Ipak, određene kompanije koje koriste palmino ulje su uspele da reformišu svoj lanac nabavke kako bi se indonežanske šume spasile. Kompanije poput Starbucks, PepsiCo i Kraft Heinz nisu napravile nikakav pomak.

Ipak, u medijima se o ovome ne govori. Mediji su odlučili da naprave kolektivnu odluku da ovu ekološku katastrofu ne tretiraju kao problem. A kada problem ignorišu mediji, ignoriše ga i vlada.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone