INTERAKTIVNA IZLOŽBA O MIHAJLU PUPINU

12710796_525116174335554_344713976123745685_o
Foto: IMS

 

Istorijski muzej Srbije je zbog velikog interesovanja javnosti produžio trajanje izložbe „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“. Ova nesvakidašnja interaktivna postavka koja predstavlja do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Pupina, biće otvorena za posetioce do kraja juna.

Ova izložba je otvorena prošle godine uoči važnog Pupinovog jubileja – tačno sto godina od kada je Pupin prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i osamdeset godina od njegove smrti, zbog čega je UNESKO 2015. godinu proglasio godinom Mihajla Pupina. Po prvi put će biti izložen Pupinov najveći umetnički legat, kao i dragoceni poklon Pupinova lična biblioteka. Posebnost ove postavke je izlaganje i do sada nepoznatog arhivskog materijala (između ostalog i iz arhiva FBI), ali i iz Arhiva Jugoslavije, grada Pančeva, Zavičajnog kompleksa u Idvoru.

 

baner

Foto: IMS

 

Izložba obuhvata Pupinove aktivnosti na polju nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno – političke doprinose – poput njegovog angažmana za pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata, tajnom radu za američku vojskumnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti, književni rad.

Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija koje omogućavaju da svaki segment izložbe bude interaktivan. Tako će na primer, interaktivne AR naočare biti korišćene prvi put u muzeologiji. Prostorne instalacije koje se aktiviraju samim prisustvom posetioca, vode zvukom i slikom do samog Pupina i njegovog vremena.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić, dr Dušici Bojić i timu Kodek instituta (kreativna agencija LiveViewStudio) u kome se nalaze svetski pioniri u korišćenju AR tehnologije, ovako postavljena izložba, na najbolji način predstavljaće lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

 

 

Izložbu je do sada videlo više od 20.000 posetilaca i više od 150 školskih grupa, a posetom Istorijskom muzeju Srbije možete da otkrijete zašto je FBI pratio Pupinov rad, da saznate sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena i spoznate reči jednog od njegovih poštovalaca, nobelovca Isidora Rabija „sa Pupinom svet je bio lep”.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone