INTERNET: IZOBILJE INSPIRACIJE

Focus Inspiration Trends // 29.09.2015.
bites

Internet i inspiracija su oduvek bili savršen spoj, a u poslednjih nekoliko godina, Instagram, Tumblr i Pinterest su prerasli u najveće “fabrike inspiracije” na Internetu. Bez obzira da li želite da ojačate svoj ego “inspirativnim citatima”, razvijete istančan ukus za vizuelnu umetnosti ili dekorišete stan, sav potreban materijal vam je dostupniji nego ikada. Danas je Internet postao nepresušni okean za sve od spiritualne do estetske inspiracije.

Iako Instagram predstavlja pre svega vizuelno zadovoljstvo, postoji rastuća zajednica koja na ovoj mreži preferira da komunicira kroz tekst, povezuje je hashtag #inspirationlquotes. Ove unapred upakovane mantre mogu se podeliti u sledeće kategorije: citati koji se mogu sumirati sa “Savršen/a si bez obzira šta drugi misle”, “Počinjem da vidim svetlo posle teškog raskida”, “Život je samo jedan” ili “Ajmoo!!!”. Pored dubokih i emotivnih poruka, uobičajeni vizuelni elementi koji ih povezuju su „handwriting“ font, „vignette“ efekat, fotografije sa emotivnim ili “sanjalačkim” sadržajem, a nekada to mogu biti i fotografije stranica iz knjige. Zahvaljujući ogromnoj popularnosti i sveprisutnosti na društvenim mrežama, postali su predmet kritike i brojnih parodija. Može se reći da ovi foto-citati predstavljaju inspiraciju za neinspirativne ljude, jer kako su primetili korisnici Instagrama, uglavnom su najmanje inspirativni ljudi ti koji ih postuju.

Pre Instagrama, trend foto-citata je populariozovao Tumblr. Kako ocenjuje Know Your Meme, interesovanje za ovakve citatete je poraslo između 2010. i 2011. godine, zajedno sa parodijama poput Text in Space. Nezavisno od ovih citata, Tumblr je ostavio svoj specifičan pečat u moru inspiracije. Sa korisnicima koji stvaraju digitalnu umetnost ili već postojeću umetnost raspoređuju na interesantan način, Tumblr je uticao na stvaranje istančane kulture vizuelne inspiracije. Ova mešavina domišljatosti i umetničkog entuzijazma, zajedno sa neograničenim prostorom za izlaganje, učinila je ovaj sadržaj intreresantnim za profitabilne projekte poput Paddles On!.

Kada korisnici ne traže inspirativnu mudrost na Instagram-u ili Tumblr-u, možete ih naći na Pinterest-u kako prave inspirativne galerije za sve svoje buduće kreativne projekte. Ova platforma, koja služi za vizuelno bukmarkovanje, pruža izobilje DIY projekata, zanimljivih recepata, modnih fantazija, organizacionih saveta i ideja za dekorisanje. Nekada je za zadovoljenje ovakvih potreba trebalo uložiti nešto veći napor, kao npr. otići do biblioteke ili se pretplatiti na određene časopise, a danas je izobilje inspiracije samo nekoliko klikova i skrolova daleko. Ova sposobnost korisnika da prepoznaju “dobar” dizajn u moru ponuđenog, čini se samo kao jedan od koraka ka posedovanju sopstvenog senzibiliteta. Ipak, kako je estetika Pinteresta prilično prepoznatljiva, stiče se utisak da nam se svima dopadaju iste stvari, i da smo zauvek zarobljeni u začaranom krugu “pinovanja” istog “obskurnog” sadržaja kao i bilo koji drugi korisnik.

Zahvaljujući Internetu, amateri i entuzijasti danas imaju priliku i sredstva da prošire svoje vidike na razne načine i saznaju sve o stvarima koje ih interesuju. Ipak, umesto zadovoljavanja prostim činom upijanja inspiracije, treba napraviti i taj sledeći korak ka realnom delovanju.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone