INTERNET OF THINGS KAO SLEDEĆA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Innovation Tech // 07.11.2015.
Processed with VSCOcam

 

U eri interneta svih stvari, ne samo da će kuhinjski aparati komunicirati sa vlasnicima već će svaki objekat moći da prima i šalje elektronske podatke, čak i naše sopstveno telo.

Količina podataka koja će se ovim složenim kanalima međusobne komunikacije proizvoditi biće ogromna. Kroz algoritamsku analizu, podaci će biti sortirani, analizirani i biće dostupni konkretni zaključci. Automatizacija većine procesa i situacija kroz koje ljudi svakodnevno prolaze pružiće kontrolu, predvidljivost i ekonomičnost. Sa druge strane stoji kompleksnost celog sistema, bezbednosni rizici i činjenica sa kojom mnogi ne žele da se pomire – tehnologija postaje nerazdvojiv deo svakog aspekta života.

Praktično svako okruženje može da postane domaćin „internet of things (IoT)“ sistemu koji će prikupljati informacije i slati ih u bazu podataka gde će prolaziti analizu iz koje će proizaći poboljšanja efikasnosti i optimizacije, na primer, kancelarijskog okruženja ili količine svetlosti u spavaćoj sobi. Benefite sistema već uživaju profesionalci u oblastima gde je kontrola uslova i predviđanje ishoda pitanje svih pitanja pa su rudari i poljoprivrednici među prvima koji su profitirali od interneta svih stvari.

Parola IoT sistema je „više podataka više zaključaka“ pa, dok se jedni raduju konačnoj smrti PowerPoint prezentacija jer će sistem sve predstavljati za nas, drugi brinu o tome da li, nakon talasa najava da računari preuzimaju većinu niže plaćenih poslova, ubrzano dolazi vreme otpuštanja onih kojima je razmišljanje i analiza bila posao. Pitanje bezbednosti je aktuelno čak i sa sistemima koji su u širokoj upotrebi decenijama poput bankarskih jer, ako oni ne uspevaju da postignu maksimalne sigurnosne standarde, da li se sme više očekivati od sistema kome poveravamo ceo svoj život.

Ako su pouke iz istorije jasne po pitanju bilo čega, to je nezaustavljivost napretka. U ovoj fazi razvoja sistema internet of things, jedina mogućnost je obazrivost i fokusiranje na pozitivne upotrebe ove tehnologije u zdravstvu, školstvu, optimizaciji ishrane stanovništva i smanjenja emisije štetnih gasova bez ekonomskih gubitaka.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone