IZBORI U MIJANMARU – PRILIKA ZA NAPREDAK ILI ŠANSA ZA KRIZU

Focus Inspiration // 10.11.2015.
9770219242_b1927dd1b7_b

 

Na prvim slobodnim parlamentarnim izborima u Mijanmaru od 1990. godine preko 30 miliona glasača mešovitog etničkog sastava biralo je između partije predsednika Thein Seina i opozicije na čijem je čelu dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi.

Dok se u Mijanmaru broje glasovi preko 30 miliona glasača nakon prvih slobodnih parlamentarnih izbora od 1990. godine, čije je održavanje dovelo do uspostavljanja vojne hunte i dvadeset godina izolacije zemlje, svetska javnost sa velikom pažnjom prati da li će partija Nobelovke Aung San Suu Kyi osvojiti neophodne dve trećine mesta u dvodomnom parlamentu kako bi samostlano formirala vladu. U parlamentu koji broji 664 mesta, trećinu popunjavaju predstavnici vojnih vlasti, a na aktuelnim parlamentarnim izborima se biraju poslanici za preostala mesta.

Trenutni rezultati ukazuju na ubedljivo vođstvo partije Nacionalna demokratska liga koja, sa osvojenih 88.4% slobodnih mesta u parlamentu, ipak neće moći svoju liderku Suu Kyi da postavi za predsednicu. Poslanici biraju predsednika na mandat od pet godina između tri kandidata koje nominuju dva parlamentarna doma i vojne vlasti. Nakon izbora proteklih sa brojnim neregularnostima 2010. godine, izabran je aktuelni predsednik Thein Sein, vođa vladajuće partije Jedinstvo, solidarnost razvoj osnovane neposredno pred same izbore.

Promena Ustava donetog 2008. i odredbe koja onemogućava građane čiji su bračni drugovi i deca strani državljani, a koja je uperena direktno protiv Suu Kyi i njenog supruga, britanskog istoričara, ključni je izazov za stabilnost zemlje. Vojne vlasti neće gledati blagonaklono na poziciju moći koju Suu Kyi planira da zauzme vukući konce iznad zvaničnih vladajućih struktura na čije će pozicije postaviti druge članove svoje partije.

Brojni analitičari upozoravaju na rastuću opasnost od destabilizacije zemlje u kojoj pravo veta na sve zakonske predloge ima vojna hunta, dok široku podršku stanovništva uživa opoziciona partija Daw Aung San Suu Syi. Ona će svakako pokušati da promeni Ustav što može voditi u destabilizaciju zemlje čiji vrh je, zahvaljujući sporim, ali konkretnim potezima, otvarao Mijanmar prema svetu uživajući podršku stranih vlada.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone