IZGRADNJA ILI PODMLAĐIVANJE MIŠIĆA?

Inspiration // 27.10.2015.
surfer-918820_1920

 

Ako sledite uobičajene smernice popularne u fitnesu – posvećeni ste napornim treninzima i unosite više obroka zasnovanih na izvorima proteina u toku dana – veliki su izgledi da ćete ostvariti prirast mišićne mase i snage. Odlično, reći ćete, u čemu je problem? Veoma jednostavno: kako postajete stariji, najverovatnije ćete izgubiti sav taj teško stečeni prirast.

Razlog: konvencionalne fitnes metode nisu predviđene za to da održavaju mišiće biološki mladim. Fizičko podmlađivanje zahteva potpuno drugačiju strategiju u odnosu na sveprisutni fitnes/bodibilding pristup. Ta strategija čini se kao direktni izazov modernim konceptima fitnesa. Ali, ako pratite moje tekstove, siguran sam da vas to ni najmanje ne čudi – već znate mnogo više od većine trenera i nutricionista. Dakle, kako podmlađivati mišiće? I možete li održavati telo biološki mladim?

Fizičko starenje započinje u genima. Identifikovano je mnoštvo gena koji regulišu kako fizičku snagu tako i biološku starost, a najkarakterističniji među njima su oni uključeni u održavanje mišićne mase. Očigledno je da je smanjenje u ekspresiji tih gena uzročnik gubitka mišićne mase sa starošću.

Hronološko starenje počinje, naravno, od trenutka rođenja. Ne postoji (za sada) način da se zaustavi otkucavanje tog časovnika, jer to je neizbežan proces. Ali, pored hronološkog, postoji i biološko starenje, i sve više dokaza upućuje na to da ta vrsta starenja može biti usporena, pa čak i preusmerena, pogotovo u mišićnom tkivu.

Razlog tome je što mišićno starenje nije nužno hronološko. Stoga šezdesetogodišnjak može imati genetski profil mišića koji odgovara trideset godina mlađoj osobi. Ali i geni tridesetogodišnjaka mogu pokazivati ekspresiju svojstvenu šezdesetogodišnjacima.

 

Autor: Momir Iseni, XTNsity

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone