Izložba fotografija Arna Fischera u Beogradu

Art // 08.04.2016.
5fb95d9682d2daf6446fbadce6366c5e

Arno Fischer (1927–2011, Berlin) važi za vodeću figuru fotografije Istočne Nemačke, ali i izuzetno značajnog i cenjenog nemačkog umetnika-fotografa, koji je uspeo da stvori fotografski opus koji daleko nadilazi bilo kakve ideološke klasifikacije. Njegov rad je naprotiv pokazao i brojne aspekte života „kada padnu zavese“, kao i narastajuće društvo konzumerizma i glamura.

Izložba Arno Fišer: Fotografije realizovana je u novembru 2009. godine u saradnji Arnoa Fišera sa kustosom Matthias Flügge, koji je u međuvermenu postao rektor Likovne akademije u Drezdenu.

Sam Fischer je bio veoma strog pri izboru svojih radova koje će uvrstiti u zvaničan opus. Ova selekcija, koju čini 139 fotografija, nudi obuhvatan pregled Fischerovog životnog stvaralaštva. U njegovom je središtu grad Berlin, koji je posle rata bio podeljen na četiri sektora. Objavljivanje ovog opusa bilo je zabranjeno nakon podizanja Berlinskog zida 1961. godine. Zatim slede radovi za istočnonemački kulturni i modni časopis „Zibile”: fascinantni portreti slavnih ličnosti, poput Marlene Ditrih, i fotografije koje prikazuju modu otkrivaju i druge slojeve Fischerovog opusa. Tu su i brojne slike s putovanja po zemlji i inostranstvu, posebno iz Njujorka, Indije, Afrike, kao i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Ističnog bloka. Poseban segment izložbe čine lepi, melanholični polaroidi, organizovani u triptihe, iz serije „Vrt“, koje je godinama predano snimao u svom domu istražujući i medijum instant-fotografije i stalne metamorfoze sveta. U njima je možda najviše zgusnuta suština Fischerovog stvaralaštva.

3

1

Marlene Dietrich, Moskva 1964

Lempertz_1058_205_Photographie_Arno_Fischer_West_Berlin_Kurfuerstenda

West-Berlin, Kurfürstendamm 1957

 

Izložba fotografija – Arno Fischer
7-28.04.2016.
Kultuni centar grada Beograda
Galerie Artget, Trg Republike 5

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone