IZLOŽBA „JUGOTON – ISTOČNO OD RAJA /1947 – 1991/“

Art // 22.12.2015.
hymnal-468126_1920

 

Vizuelna kultura i istorija najveće i najuticajnije izdavačke kuće bivše SFRJ Jugoton, biće predstavljena od 22. decembra 2015. do marta 2016. godine na izložbi „Jugoton – istočno od raja / 1947 – 1991/“ u Muzeju nauke i tehnike u saradnji sa Tehničkim muzejom iz Zagreba.

U svojim najboljim danima, Jugoton je imao milionske tiraže, brojne ugovore sa umetnicima i tada najsavremeniji tonski studio u Evropi. Jugoton nije bio samo produktivan muzički studio, već i simbol zajedničke kulture formirane na posleratnim temeljima industrijalizacije i modernizacije.

 

oglas 1

 

Stvarajući kolektivno muzičko sećanje celih generacija, Jugoton je izdavao ploče Bijelog dugmeta, Azre, Električnog Orgazma, Idola, Haustora, Leb i Sola, Ju Grupe, Novih Fosila. Zahvaljujući ugovorima sa najvećim svetskim izdavačkim kućama, Jugoslovenima su bile dostupne ploče Elvisa Preslija, Bitlsa, Rolingstonsa, Madone, U-2, Dejvid Bovija, Juritmiksa, Kejt Buš, Kraftverka, grupe Kvin, Dip parpl, Pink flojd i Ajron Mejden.

Autori izložbe Sanja Bahrah – Krištofić, Mario Krištofić i Željko Staklarević izabrali su da prikažu preko 150 omota ploča, deo procesa proizvodnje ploča i kaseta sa 23 mašine i pratećih uređaja kao i brojne autentične dokumente, fotografije i zapise koji pokazuju doprinos Jugotona domaćoj antropologiji likovne i medijske kulture u doba socijalizma.

 

g6

 

Svake srede od 20. januara 2016. godine, od 18 do 20 časova, u okviru izložbe, planiran je prateći program, razgovori s gostima, okrugli stolovi, promocije i video projekcije.

Izložba „Jugoton – istočno od raja /1947 – 1991/“ prvi put je prikazana između oktobra i decembra prošle godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu, a sada i Beograđani imaju priliku da se upoznaju i prisete slavne istorije diskografske kuće koja je samo u 1960. godini proizvela neverovatnih milion i 400 hiljada gramofonskih ploča.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone