IZLOŽBA „PUNINA PRAZNINE“ U LEGATU ČOLAKOVIĆ

Art // 14.10.2015.
710-punina

 

Danas je poslednji dan kada možete posetiti izložbu „Punina praznine“ u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića koja se bavi fenomenom praznine u domenu savremenog skulptorskog izraza, a obuhvata dela nekih od najznačajnijih vajara 20. veka sa prostora bivše Jugoslavije.

Na izložbi su predstavljeni radovi Vojina Bakića, Šime Vulasa, Nandora Glida, Olge Jevrić, Ivana Kožarića, Jovana Kratohovila, Oto Logo, Velizara Vase Mihića, Vjenceslava Rihtera, Jakoba Savinšeka, Jovana Soldatovića, Aleksandra Srneca, Ratimir Stojadinović, Vojina Sotjića, Slavka Tiheca, Đorđija Crnčevića i Dušana Džamonje.

 

 

Sagledavajući značaj i ulogu praznine u modernoj i savremenoj skulpturi, za izložbu su odabrana dela koja svojom poetikom obuhvataju fenomen i stanje praznine, na koji se u pronađenom (među)odnosu dvojstva punoće i praznine (oblika) uspostavlja sasvim novo značenje i smisao praznine u skulpturi, saopštio je MSUB.

Postavka obuhvata 23 dela iz Zbirke skulpture MSUB-a, rađena u različitim materijalima – bronzi, kamenu, drvetu, aluminijumu, čeliku, gvožđu, mesingu, staklu i plastici.

Zbirku skulpture MSUB-a čini oko 800 dela više od 200 srpskih i jugoslovenskih umetnika od početka 20. veka do danas. Zbirka pruća osnovu za sticanje uvida u sve važne pojave, poetike, autore i dela relevantna za razvoj skulpture jugoslovenskog umetničkog prostora i Srbije.

Ova izložba ujedno predstavlja i najavu velikog otvaranja rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti koji će nakon osmogodišnje pauze opet otvoriti svoja vrata.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone