IZLOŽBA „XYZ“ U GALERIJI KOLEKTIV

Art // 10.11.2015.
xyz visual

 

U galeriji Kolektiv u Karađorđevoj 53, u petak 6. novembra je otvorena prva u seriji izložbi „3M3″ pod nazivom XYZ autora Marka Salapure.

Rad Marka Salapure je u poslednje vreme uglavnom vezan za kontekst galerije, gde dolazi do situacija koje opisuje kao „interpolaciju prostornih elemenata i razmera koje su iz arhitekture, i trajanja koje je bliže instalaciji“.

Pošto je izložba XYZ najava za izložbe koje slede, Salapura u ovom radu problematizuje zatečeni kontekst večeri otvaranja, pristupajući izložbi kao projektnom zadatku. U odnosu na premise programa i prostora, autor obećava da će izložiti – program i prostor.

3M3 je eksperimentalni program koji će se manifestovati kroz niz smenjujućih postavki tokom godine u izlogu galerije Kolektiv, u Karadjordjevoj ulici 53.

 

 

Okvir programa obuhvata široku lepezu tema koje se tiču savremene arhitekture: istraživanje, opažanje, kritika, nove tendencije i mogućnosti ili nemogućnosti discipline, uočavanje odnosa, preispitivanje pojmova, ispitivanje fenomena, razmera, formulisanje ili traženje arhitektonskog stava. Namera je pružiti podršku projektima na istraživačkom putu, ili uslove za postavljanje novih pitanja, stvaranje novih dijalektičkih slika.

Format izložbe je slobodan u okviru dimenzija izloga (2.5 x 2.1 x 0.6 m), i sa svakim autorom se dogovara ponaosob.

Materijalizacija koncepata je dobrodošla u bilo kom odabranom mediju – prostorna instalacija, video, fotografija, grafika, skulptura, maketa, kolaž, itd.

Krajnji cilj programa je da se na individualnom nivou ostvari neka vrsta prvog kontakta sa izvođenjem, da se napravi korak nakon ideja koje ostaju samo na papiru – a u zajedničkom polju, kao zbir svih izložbi, istražiti kojim jezicima arhitektura komunicira sa okruženjem, i u kojim se oblicima pojavljuje.

Konkurs za izlaganje u okviru 3M3 je stalno otvoren, za sve arhitekte, studente arhitekture i autore koji stvaraju u polju arhitekture.

Prijave se mogu slati na 3m3@kolektiv.rs, a materijal se može preuzeti sa sajta kolektiv.rs.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone