JEDNA SOBA I DVADESET SEDAM SOVA

Inspiration // 28.12.2015.
DSC_0783 Spring Onion cr
Foto: Goran Galić

 

Pitate li se ikad koliko ste sova vidjeli uživo? Ok, vjerojatno ne, ali udovoljite mi.

No, vratimo se na početak, prije nego vam otkrijem zašto pitam.

Netko mi je nedavno pričao o trendu “životinjskih cafe barova” na zapadu, mjesta na kojima uz kavu možete odabrati i mačku koja će vam sjediti u krilu, ili psa s kojim ćete se igrati. Zanimalo me je kakva je situacija u dalekom Japanu. I još jednom, nije me razočarao.

Japan je, čini se, odavno prerastao ponudu mačića, slatkih psića i zečeva. Tu su sada i kafići u kojima se možete “družiti” sa različitim gmizavcima, kozama i… sovama.

 

DSC_0749

Foto: Goran Galić

 

Akiba Fukurou je jedan od cafe barova specijaliziranih za sove. Nalazi se u “štreberskoj” Akihabari, poznatom centru geek kulture u svijetu. U maloj uskoj ulici, jednostavno pročelje sa zavjesama, i par slika sova. Da sam slučajno prolazio, pomislio bi da se unutra krije ured knjigovođe sa čudnim afinitetom prema ovim mudrim grabežljivcima.

Iza zavjesa, novi svijet. Antikni namještaj, viseći lusteri, tiha ugodna atmosfera.

Ulaz je 1500 Yena (cca 10 EUR) i za tu cijenu dobijete sat vremena druženja, i fotografiju sa sovom koju odaberete, za uspomenu. Iako službeno u kategoriji bara, zbog sanitarnih razloga kave, čajevi, i hrana se ne poslužuju, ali da budem fer, nema ni potrebe. Sat vremena je proletilo. I vrijedilo je.

 

DSC_0837_Fotor

Foto: Goran Galić

 

Ovaj bar udomljava ukupno 27 različitih vrsta sova, vrlo zanimljivih imena. Najviše sam se družio sa Mr. Whitebait-om. Charles Xavier je stajao tiho sa strane, a Snowman me je hipnotizirao svojim dubokim crnim očima. Iznenadio sam se koliko mekano perje imaju. Doista je relaksirajuce maziti ih, a čini se da je osjećaj obostran.

Osoblje će vam rado dati dodatne informacije o sovama, a dostupno je i dosta materijala ukoliko ste zainteresirani za navike ovih zanimljivih ptica, ili čak razmišljate o udomljavanju. Ako je vjerovati osoblju, sove mogu biti jako zanimljiv ljubimac..

 

 

Za kraj neke zanimljivosti. Uši sova su najčešće asimetrične, da bi bolje locirali zvukove prilikom lova. Oči sova su u obliku tube, te imaju efekt dalekozora, pri čemu se vidno polje sužava. Upravo zbog toga, vrat mogu okrenuti 270 stupnjeva u svaku stranu, bez prekida krvotoka u mozak. Najmanja vrsta sova, Elf Owl je prosječne visine od 12 do 13cm, dok najveća, North American Owl dostiže i preko 80cm. Wow.

 

Autor: Goran Galić

Foto: Goran Galić

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone