JEDNIM DOBRIM DELOM KA MALO BOLJEM SVETU

Inspiration // 27.01.2016.
maxresdefault

 

Lična inicijativa je u prošlosti pokazala dovoljno snage da menja tokove istorije i utiče na hiljade ljudskih života. Ličnosti snažnih harizmi i uticaja predvodili su tektonske promene svojim zalaganjima i velikom željom da promene stanje u društvu, ali i najmanji čin ljubaznosti može malo da promeni svet na bolje. Ideju da je svaki čovek nosilac i primer promena i da mala dobra dela stvaraju bolje društvo, zastupa organizacija Random Acts. Jednim po jednim dobrim delom, Random Acts želi da promeni svet.

U srcu aktivizma je osećaj brige za zajednicu, empatija, osećaj pripadnosti i osećaj moći da se u zajednici nešto može postići ličnim delovanjem. Verujući u snagu ličnog aktivizma, američki glumac Misha Collins se 2009. godine zaputio na put osnivanja organizacije koja će prerasti u Random Acts. „Mislim da je najefikasniji put promena davanje ličnog primera i mala dobročinstva su sjajni primeri kako se treba ponašati u svetu“, izjavila je zvezda serije „Supernatural“.

Koristeći moć društvenih mreža za promociju kreativnih događaja i programa, uspeli su da se prošire sa američkog na gotovo sve ostale kontinente i mobilišu hiljade volontera koji daju svoj doprinos rešavanju različitih problema. Na svojim profilima, Random Act poziva na iskazivanje zahvalnosti, prijateljski razgovor, pomoć roditeljima ili malom komšiji sa domaćim zadatkom kao put da svako u svoj život i zajednicu ličnom inicijativom unese pozitivne promene.

Inspirisani volonteri svojom inicijativom uz pomoć organizacije Random Acts sprovode projekte pomoći životinjama, ljudima bez stalnog krova nad glavom, veteranima, organizuju radionice za devojčice, a to je samo mali deo aktivnosti koje se sprovode tokom cele godine.

Pored lične inicijative koja je suština svake akcije, digitalna zajednica okupljena oko Random Acts najveći je kapital organzacije. Danom ljubaznosti, biranjem mesečnog hashtaga #getkind koji predlaže fokus humanitarnih aktivnosti za taj mesec, podstiču se pozitivne promene u zajednicama pratilaca.

Brojne fotografije sa humanitarnih akcija, koje mogu biti veoma malog obima, ali i projekti koji obuhvataju cele države, najveća su potvrda uspešnosti misije Random Acts. U prošloj godini, projekti besplatnih škola za đake iz seoskih područja Nikaragve i projekat osnaživanja i privlačenja pažnje svetske javnosti na probleme devojčica u Ugandi najveći su poduhvati Random Acts organizacije.

Pasivnost koju uzrokuje utisak nemoći pred brojnošću i kompleksnošću globalnih i lokalnih problema i nevolja može biti savladana modelom funkcionisanja Random Acts organizacije. Iako oni ne zanemaruju teške krize poput bliskoistočnih ratova ili statusa devojčica u afričkim državama, vera da i najmanja dobra dela čine razliku svetla je uzdanica lične inicijative i građanskog aktivizma 21. veka.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone