JOHN FRUSCIANTE: POTREBE TRŽIŠTA SPUTAVAJU MUZIKU

Art Inspiration // 25.11.2015.
465858004_980c09f6b9_b

 

Posle 27 godina karijere profesionalnog muzičara, John Frusciante je odlučio da muzika koju stvara više ne bude prodavana za novac. Kako je objasnio, kada se muzičar rukovodi samo ukusom publike, gubi se prostor za novu muziku koja bi mogla da napravi revolucionarni zaokret.

Muzičarima koji se bore za svoje mesto u industriji, izdavačke kuće savetuju da publici pruže ono što želi kako bi zadobili njenu pažnju, prodali i živeli od svoje muzike. U ovoj računici, za umetničke slobode ostaje malo prostora jer slušaoci ne mogu želeti nešto što nikada nisu čuli i umetnici, zatočeni komercijalnim aspektom, gube svoj integritet.

Postalo je opšte mesto da muzičari daju svoju muziku svetu i, dok čin davanja jeste suština umetničkog dela proisteklog iz umetničkog izraza, prodaja poništava plemenitu nameru stvaranja i pretvara umetnički proces u puku fabričku proizvodnju. “Prodaja muzike je vezana za novac, umetnički izraz je vezan za poklanjanje. Prodaja i davanje su suprotni i odvojeni jedno od drugog i verujem da muzika mora biti stvarana iz ljubavi prema umetnosti, bilo da muzičar ima ili nema nameru da je proda”, kaže Frusciante.

Već godinu i po dana slavni gitarista stvara muziku vođen isključivo svojim osećajima i iskustvima nadajući se da će svetu uspeti da pruži ono što mu je potrebno umesto onoga što se prodaje. Muziku objavljuje besplatno na sajtovima SoundCloud i Bandcamp i sarađuje sa dve nezavisne izdavačke kuće.

Brojni su muzičari koji se zalažu za ideju slobodnog protoka muzike i ideja. Druga strana medalje su glasovi koji upozoravaju da je lako velikim zvezdama da objavljuju besplatno kada novac zarađuju turnejama.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone