Jugoslovenski grafički dizajn u post-jugoslovenskom kontekstu

Art // 25.03.2016.
123
Izvor: Yugodrom

Povodom izložbe „Dizajn za novi svet“ u Muzeju istorije Jugoslavije 31. marta 2016. godine u 18:00 časova, biće održani razgovori na temu Jugoslovenski grafički dizajn u post-jugoslovenskom kontekstu.

U okviru Razgovora o Jugoslaviji na temu grafičkog dizajna pričaće se o tome kako se danas, dve i po decenije nakon raspada Jugoslavije, gleda na jugoslovenski grafički dizajn. Sa koje pozicije mu se pristupa u promenjenoj društvenoj paradigmi i da li se posmatra isključivo sa aspekta vizuelnih komunikacija, ispražnjen od značenja i poruka koje je slao u vreme nastanka ili se analizira kroz prizmu ideologije. Sa mladim dizajnerima će se pričati o tome da li u jugoslovenskom dizajnu vide nasleđe na koje se oslanja savremeni grafički dizajn ili je ono potpuno potisnuto, skrajnuto i stavljeno u kategoriju „retro“, na koji način ga oni vide, zašto ih intrigira da se njime bave i kako ga čitaju u današnjem kontekstu. Poznato je da dizajn direktno reflektuje društvo u kojem je nastao, a može se reći da su zbirke dizajna ogledalo društvo i da reflektuju stav društva prema područjima dizajna. Kustosi i muzejski radnici će objasniti na koji način se danas u muzejima interpretira i baštini jugoslovenski dizajn, da li se i kako sakuplja i muzealizuje.

Program: Razgovori o Jugoslaviji: uvod u post-jugoslovenske studije / Razgovori (09) / Jugoslovenski grafički dizajn u post-jugoslovenskom kontekstu / učestvuju: Jovan Čekic filozof i teoretičar umetnosti, vanredni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu / Koraljka Vlajo, dizajnerka i kustoskinja Zbirki dizajna u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb i koautorka izložbe Dizajn za novi svet / Andrej Dolinka, dizajner u Muzej Savremene Umetnosti Beograd , Vladimir Crvenkovic dizajner tekstila i odeće, deluje na polju grafičkog dizajna i ilustracije, pokretač bloga Yugodrom koji se bavi širenjem i očuvanjem audio-vizuelnih informacija iz doba bivše Jugoslavije / moderira: Ivan Manojlovic , kustos Muzeja istorije Jugoslavije i koautor izložbe Dizajn za novi svet / urednik programa: Tatomir Toroman / produkcija: Muzej istorije Jugoslavije 2014 – 2016.

 

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone