KAKO JE SVET U 2015. GODINI POSTAO MALO BOLJI

Focus // 31.12.2015.
clinic-doctor-health-hospital

 

S obzirom na brojne događaje koji su zadesili svet u 2015. godini, stiče se utisak da je protekla godina bila isključivo loša i veoma teška. Velika izbeglička kriza, dva teroristička napada u francuskoj prestonici, pad aviona Germanwings-a i kompleksni bliskoistočni građanski ratovi obeležili su naslovne strane u godini koja je iza nas. Stanje u svetu 2015. godine se može posmatrati kao polu-puna ili polu-prazna čaša, ali je protekla godina ipak čovečanstvu donela i neke pozitivne promene, eksperimente, izume i postignuća koji su svet učinili malo boljim mestom.

Vakcine spašavaju svet od jedne po jedne bolesti. Od Severne i Južne Amerike koje su iskorenile rubeolu, preko Afrike koja je zahvaljujući vakcini pobedila epidemiju ebole i na čijem tlu nije zabeležen niti jedan slučaj dečije paralize. Istraživanja vakcinacije protiv virusa HIV-a biće aktuelna i u godini pred nama, dok je u protekloj godini na globalnom nivou zabeležen pad novoobolelih od virusa HIV-a, a mere prevencije usmerene prema ranjivim grupama daju odlične rezultate.

Nauka ne prestaje da se razvija i fascinira – Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Vilijam Kembel iz Irske i Satoši Omura iz Japana za otkrića vezana za novu terapiju za infekcije izazvane parazitima gliste, a 2015. godine svet je svedočio prvoj kompletnoj transplantaciji lica i skalpa.

Svest o neophodnosti očuvanja životne sredine i smanjenja emisije štetnih gasova konačno se probudila kod svetskih lidera i ključnih multikorporacija koji pokazuju znake napretka na ovom polju. Kraj godine obeležio je istorijski dogovor na ekološkom samitu u Parizu, a na listama korporacija koje su povećene održivom poslovanju sve je više zvučnih i velikih imena poput kompanije Apple, Unillever, Siemens, Toyota i Boeing. Među njima su i Adidas, koji je napravio prve patike u celosti sastavljene od otpada iz okeana i Lego koji, uprkos velikim troškovima i komplikovanom procesu, traži bolja rešenja za plastiku u svojim proizvodima.

Zbog neprestane izloženosti vestima o ratu i ugrožavanju ljudskih prava, javnosti promiču izveštaji koji šalju optimitične poruke o godini za nama. Dobijene su bitke za poštovanje ljudskih prava, Irska i SAD dali su slobodu ulaska u građanski brak homoseksualnim parovima, a Saudijska Arabija dala je ženama pravo da biraju i budu birane na izborima.

Bilo da sledeće godine svet dočeka prvo kompletno presađivanje glave ili konačno čišćenje „velikog pacifičkog tepiha od smeća“ sa Ocean Cleanup projektom, 2015. zadala je izazove i postavila nove ciljeve u 2016. godini.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone