KAKO NOVAC MOŽE DA RASTE NA DRVEĆU

Focus // 03.12.2015.
9689326243_5b3f6e0d6c_o

 

Svake godine, svetske šume absorbuju oko 1.6 gigatona emisije štetnih gasova od ukupnih 10 i, uprkos ovim saznanjima, njihova seča i krčenje ne prestaju. Na taj način, njihovo svakodnevno uništavanje usled industrijske poljoprivrede i širenja gradova ugrožava glavnu branu globalnom zagrevanju. Program REDD+ (Smanjenje emisija nastalih krčenjem i uništavanjem šuma) ima za cilj da neutrališe efekte emisije štetnih gasova istovremeno pružajući lokalnom stanovništvu šansu da zaradi očuvanjem ovih ekosistema, i na taj način premosti najveće izazove u dosadašnjim pregovorima o ekološkom spasu planete – siromaštvo lokalnog stanovništva i profit velikih kompanija.

Vođeno profitom, dalje uništenje “pluća planete” može se zaustaviti samo ako se pruži alternativa zaradi koja se od drvne industrije i urbanizacije ostvaruje. Ključna ideja REDD+ programa, iniciranog u okviru Ujedinjenih Nacija 2005. godine sa misijom borbe protiv klimatskih promena, jeste utvrđivanje finansijske vrednosti ugljenika koji se nalazi u šumama i prodaja sertifikata od koje će profitirati svi učesnici transakcije.

Najplodnije tlo za potpunu implementaciju programa očuvanja šuma je Papua Nova Gvineja koja i dalje odoleva masovnoj urbanizaciji, poseduje ogroman šumski fond, a žila kucavica privrede je drvna industrija. Preciznim merenjima je utvrđeno koliko jedan hektar šume neutrališe štetnih gasova i lokalnom stanovništvu je data prilika da, umesto sečom i prodajom stabala, njihovim čuvanjem i prodajom vaučera, osigura svoju egzistenciju.

Kupci sertifikata su kompanije koje bi vaučerima kupile sebi pravo na emisiju određene količine ugljen dioksida. Radi se o tačno onoj količini koju je sposobna da absorbuje šuma na koju se prodati sertifikat odnosi. Vraćanjem kontrole i novca u ruke lokalnog stanovništva umesto eksploatacije šuma u korist korporacija razvijenih zemalja, zatvara se idealni krug zaštite šumskih resursa.

Teškoće sa kojima se program suočava na terenu su različite, od zloupotreba u prodaji vaučera do teškoća u pristupu ljudima kojima apstraktni pojmovi zvuče daleko u odnosu na opipljivu zaradu od seče stabala. Programu nedostaju preventivne aktivnosti, a ne izostaju ni kritike o preteranoj pragmatičnosti koja zatvara oči pred ključnim ekološkim problemom prevelike emisije štetnih gasova.

Ekološka inicijativa koja teži zaustavljanju uništenja i obnovi globalnog šumskog fonda mora biti jedan od vidova borbe za svetliju ekološku budućnost planete. Pored ove, svest o problemu u javnosti podižu i incijative da se kompanije pravno obavežu da njihova proizvodnja neće dovesti do dodatnog uništenja šuma.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone