Kako se pravio vinil?

Art // 29.03.2016.
ducan-jugotona-u-beogradu-1972
Prodavnica Jugotona u Beogradu, 1972. Foto: arhiva Jugotona

Tribina „Kako se pravio vinil“ je završna tribina koju Muzej nauke i tehnike organizuje u okviru izložbe „JUGOTON – ISTOČNO OD RAJA 1947-1991“, autora Sanje Bahrah Krištofić, Marija Krištofića (Umetnička organizacija Kultura umjetnosti, Zagreb) i Željka Staklarevića (Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb).

Na tribini će govoriti autor izložbe „Jugoton – istočno od raja /1947-1991/“ – Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja iz Zagreba.

U Tehničkom Muzeju u Zagrebu čuva se muzejska građa iz bivše fabrike Jugoton, najveće fabrike gramofonskih ploča u bivšoj Jugoslaviji. Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja iz Zagreba, autor je dela izložbe o tehničko-tehnološkom procesu proizvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta. Izložena građa je iz fundusa Tehničkog muzeja donacija je Jugotona i Kroacija Rekordsa nakon prestanka proizvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta.

jugoton4

Foto: tehnicki-muzej.hr

U proizvodnji gramofonskih ploča postoje četiri osnovne etape. Prva faza u proizvodnom ciklusu je snimanje u tonskom studiju. U ovoj fazi vrši se snimanje tonskog zapisa na magnetofonsku traku. Nakon obrade snimljenog tonskog zapisa dolazi se do tzv. „master“ zapisa, odnosno završnog tonskog zapisa. Druga faza u proizvodnom ciklusu je urezivanje gde se pomoću posebnog magnetofona i tako zvanog rezača urezuje tonski zapis u lak ploču. Lak ploča je ulazni materijal za treću fazu koju nazivamo galvanoplastika. U ovoj fazi se izrađuju tri vrste matrica snimljenog tonskog zapisa, koje je potrebno izraditi, da bi se dobila matrica (kalup). Poslednja matrica iz prethodne faze, a to je galvanoplastika, stavlja se u presu pomoću koje se u plastičnu masu utiskuje tonski zapis. Ovo je poslednja faza u proizvodnji gramofonske ploče. Iz prese izlazi konačni proizvod, a to je gramofonska ploča.

Tribina: „Kako se pravio vinil” biće održana u sredu, 30. marta u 18 časova u Muzeju nauke i tehnike,

Skender-begova 51 – ulaz iz Dobračine 51

 

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone