KAKVA JE OVO KNJIGA? Izložba knjiga fotografija

Art // 15.04.2016.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U okviru manifestacije Beogradski mesec fotografije, biće održana izložba knjiga fotografija „Kakva je ovo knjiga? – What’s this book?“ od 15. do 29. aprila u Kulturforumu. Kustos izložbe je Natasha Christia.

Tokom poslednje decenije, izdavaštvo je zauzelo značajno i istaknuto mesto u svetu fotografije. Knjiga je kao medij inspirisala nove načine vizuelnog pripovedanja. Sa idejom demokratije u svojoj biti, knjige fotografija su omogućile fotografima koji se tek formiraju, kolektivima i projektima koji bi inače teško ušli u svet fotografije da prikažu svoje radove. S obzirom na to da su fizički prenosive, one predstavljaju alternativu izložbama koje su prolaznog karaktera, i smatraju se još jednim autorovim delom.

_MG_8846ok

Mariela Sancari „Moisés“

KAKVA JE OVO KNJIGA? (WHAT’S THIS BOOK?) predstavlja izbor nekih od najznačajnijih knjiga fotografija koje su objavljene između 2014. i 2016. godine. Sa idejom eklektičnosti u svojoj biti, na izložbi je prikazana serija od dvadeset i četiri knjige fotografija. Kao prateći program, izloženi su i štampani i audio-vizuelni materijali. Izložbu ne bi trebalo doživeti kao konačni i neosporni katalog, već više kao lični i subjektivni izbor onih omiljenih. Ipak, cilj ove izložbe je da se prikaže i istakne širok spektar pristupa, filozofija i praksi u oblasti međunarodne izrade knjiga fotografija. U centru istraživanja su mali nezavisni izdavači koji stoje rame uz rame sa fotografima koji samostalno objavljuju i distribuiraju svoje radove.

Screen Shot 2016-04-15 at 2.33.17 PM

Simone Donati „Hotel Immagine“

Izložba je deo prvog izdanja festivala Beogradski mesec fotografije. Posetioci će imati priliku da učestvuju u vođenom obilasku izložbe i susretu koji je posvećen knjigama fotografija i njihovim ljubiteljima. Ova izložba je zamišljena kao prva u nizu izložbi knjiga koje su posvećene fotografiji, a koje će se baviti različitim temama, sa ciljem da se javnosti približi praksa izdavaštva i da se ona upozna sa sadašnjim stanjem stvari u oblasti izrade knjiga fotografija koja vrlo jasno ukazuje na tendencije u savremenoj fotografiji. U isto vreme, zahvaljujući paralelnim aktivnostima u okviru izložbe KAKVA JE OVO KNJIGA, ona predstavlja i obrazovni forum za lokalne umetnike, urednike i izdavače na kom će moći da razmene ideje i unaprede svoje strategije i projekte.

home

Vicente Paredes „Pony Congo“

Autori publikacija:
Toni Amengual, Israel Ariño, Alessandro Calabrese, Federico Clavarino, Simone Donati, Klara Källström & Thobias Fäldt, Satoshi Fujiwara, Ryuichi Ishikawa, Luce Lebart, Eriko Koga, Salva López, Henrik Malmström, Daniel Mayarit, Emi Nakata, Marco Paltrinieri, Vicente Paredes, Eufália C. Paz, Mariela Sancari, Thomas Sauvin, Ikuro Suzuki, Miguel Ángel Tornero, Lorenzo Tricoli, Dragana Jurišić.

Natasha Christia je samostalna spisateljica, kustoskinja i edukatorka koja živi i radi u Barseloni. Bila je gostujuća urednica sajma izdavaštva „Read or Die“ koji je održan u Barseloni u novembru 2015. godine. Takođe je imenovana za umetničku direktorku predstojećeg izdanja festivala dokumentarne fotografije „DocField“ pod nazivom „Europe: Lost in Translation“, koji će se održati tokom maja i juna 2016. godine.

Otvaranje izložbe će se održati u petak 15. aprila u 19:00 časova, u galeriji Kulturforuma (Mihizova 11, Beograd).

Pridružite se vođenom obilasku izložbe + susretu ljubitelja knjiga fotografija u subota, 16. aprila, od 16:30 do 19:30 časova.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone