KAMEN PO KAMEN, GODINA PO GODINA

Inspiration // 12.01.2016.
public-domain-images-free-stock-photos-high-quality-resolution-downloads-nashville-tennessee-5

 

Još jedna Nova godina je tu. Mnoštvo ljudi ulazi u nju odlučno da „konačno“ unapredi zdravlje. Ulaže se u članarine za teretane, otpočinju nove dijete, poručuju svakakve naprave za vežbanje kod kuće.

Već znamo da je većina tih „čvrstih“ odluka osuđena na propast, često i pre dolaska proleća. Članarine ostaju neiskorišćene, dijete postaju neodržive, a naprave za vežbanje završe kao čiviluci za odeću.

Ciklus će se ponoviti i sledeće Nove godine: većina će početi iznova, često u još gorem zdravstvenom stanju no lane. Nikad ne dolazi do dugoročnog napretka. Zašto iz godine u godinu stvaramo preduslove za neuspeh?

Telesno i umno zdravlje je pod neprekidnom opsadom modernog okruženja. Brza hrana, nemilosrdni šefovi, dugo radno vreme, neprestani finansijski problemi, emotivni konflikti, premalo sna i svakovrsni hemijski i biološki zagađivači su nerazdvojni deo sveta u kom živimo. Uz sve te neprijatelje zdravlja koji naprestano kucaju na vrata, moramo ulagati sve više napora kako bismo dostigli i zadržali optimalno zdravlje. Moramo izgraditi pravu tvrđavu zdravlja koja bi nas čuvala od modernog okruženja.

Osnovni razlog zbog koga većina odluka ostaje neostvarena vrlo brzo nakon što su donete ima manje veze sa samim odlukama, a više sa načinom na koji se primenjuju – drugim rečima, sa planom. Nastojanje da se način života preko noći radikalno izmeni analogno je izgradnji velikog zida od cigle ili kamena – ali bez maltera. Tako relativno brzo možemo izgraditi naizgled impresivan zid, ali on će se ubrzo okruniti i pod najtananijim spoljašnjim pritiskom – svakako ne nekim dostojnim da se nazove istinskom opsadom.

 

Autor: Momir Iseni

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone