KLASIČNA MUZIKA U SLUŽBI NAUKE

Inspiration // 14.11.2015.
ed5d84cc09f7739582e22336457d3a62

 

Većina ljudi iz ličnog iskustva može da svedoči o blagodetima slušanja muzike. Izvođenje, pored slušanja muzike, trajno menja strukture mozga, pomaže rehabilitaciji od moždanog udara, povećava produktivnost, koristi se kod terapije bola i doprinosi boljem kvalitetu života.

Mada kognitivna neurologija kao istraživačka metoda ima svojih ograničenja, zabeleženi su uspešni rezultati u rehabilitaciji muzičkom terapijom kod pacijenata koji su preživeli povredu mozga. Kada je američka kongresmenka Gabrijela Gifords bila žrtva oružanog napada i preživela povredu levog temporalnog režnja, terapija muzikom je bila značajan deo njene rehabilitacije. Druga istraživanja efekata muzičke terapije kod pacijenata sa oštećenjima leve hemisfere usled šloga dokazala su neurološke promene a u drugoj studiji, nakon 18 sesija muzičke terapije u cilju lečenja depresije, zabeležene su trajne promene u funkcionisanju mozga.

Kako bi se ispitali svi efekti terapije muzikom, razvile su se nove istraživačke metode poput neurofenomenologije koje dodaju objektivo izmerenim moždanim reakcijama na muziku i uticaj našeg muzičkog ukusa, odnosa sa terapeutom i doživljaja određenog dela. Spajanje telesnog i uma kroz iskustvo slušanja muzike i utvrđivanje čvrste veze između podataka i doživljaja pacijenata ciljevi su neurofenomenologije čije ispunjenje će otvoriti nove horizonte u lečenju muzikom.

„Mocartov efekat“ odavno je poznat naučnicima i utvrđeno je da, pored slušanja Mocartovih dela i kompozicija klasične muzike, produktivnost povećava slušanje muzike bilo kog žanra. Jedini uslov je da ispitanik uživa u muzici koja mu je puštena. Ako slušaoci vole Rollingstones, a ne vole Mocarta, rezultati na testovima će im biti bolji ako im je puštena muzika poznate rok grupe dok pozitivni „Mocart efekti“ neće izostati.

Svakodnevno uživanje u klasičnoj muzici će, dokazano, podstaći stvaranje seratonina, supstance odgovorne za osećaj sreće i unaprediće sposobnost pamćenja, učenja. Samo 20 minuta slušanja Violinskog koncerta broj 3 u G-duru, K216 Volfganga Amadeusa Mocarta dovoljno je čak i za smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone