KNJIGE I DALJE U MODI!

Inspiration // 17.02.2016.
DSCF1742

 

U zadnje vrijeme sve češće priznajem da sam u krivu. Možda konačno odrastam. Možda sam na krivom mjestu. Pritom krivo ne znači krivo, kao morao bi biti negdje drugo, već moj racio tu nije uštiman do kraja, pa mozak registrira error.

Ne brinite, neću utonuti jos dublje u filozofiju, od sada na dalje vedrije i laganije za vijuge. No, dajte mi priliku da pojasnim što mislim kroz perspektivu knjige i multimedije.

Na prvu, Japan se ne čini drugačiji od ostatka modernog svijeta. Mobiteli, tableti, kindle i drugi čitači multimedije su kao produžeci ruku, “instalirani” na sve što hoda, od 7 do 77. Međutim, postoji jedna velika razlika. Japanci skoro pa ne poznaju piratstvo. Pa tako uredno plaćaju sve e-knjige, novine, časopise, mangu, muziku, filmove, itd.

 

DSCF1782

Foto: Goran Galić

 

Još nisam došao do poente, ali sad ću. Obzirom da se sadržaj plaća, razlika u e-knjizi i “hard coveru” postoji samo u težini. Doslovno. Upravo zato, knjiga, video, audio, cd-i još uvijek “žive“ u Japanu, i to na moje ogromno iznenađenje, posao cvjeta. Priznajem, mislio sam da je vrijeme videoteka, knjižara i preslušavanja muzike u trgovinama gotovo, i ovaj put, ekstremno sam sretan da sam bio u krivu. Čini se da ljudi još uvijek uživaju u “kopanju” po policama.

Ovaj vikend sam posjetio jedan od većih multimedijalnih centara u Tokiju, Tsutaya Books. Relativno centralne lokacije, nedaleko od stanice Daikayama, prostire se u nekoliko manjih zgrada, a unutra zaista možete provesti cijeli dan. Ja svakako jesam.

 

DSCF1751

Foto: Goran Galić

 

Kulinarstvo, muzika, inozemni časopisi, arhitektura, poezija, ili science fiction? Možda samo želite prolistati dnevne novine, popiti zeleni čaj, ili pojesti ručak i popiti pivo? Sve može. Ako volite pisati, provjerite i Mont Blanc dućan sa naliv perima, dok se vaša djeca igraju sa robotima u Pepper kutu. Vikendima knjižara vrvi ljudima, i zaista je arhitektonski jako zanimljiva za šetati. Interijer je drveni, sa puno dnevnog svijetla. Knjiga vas “ugodno napada” sa svake strane, a spoj modernog i tradicionalnog je u idealnoj simbiozi. Tako ćete vidjeti knjige iz 60-ih godina, postavljene na moderne drvene platforme, ili ostakljena postolja. Čak se i Starbucks neočekivano dobro uklopio, te customiziranim namještajem i nenameljivim logom popratio atmosferu knjižare.

 

DSCF1756

Foto: Goran Galić

 

Ukoliko ste u Tokiju, svakako obiđite ovo mjesto. Nemojte čekati kišni dan, jer Tsutaya Books ima i predivan vrt, a oko knjižare je i nekoliko zanimljivih restorana sa terasama, što je prava rijetkost u Tokiju. Idealno za proljeće koje nam uskoro stiže.

 

 

Autor: Goran Galić

Foto: Goran Galić

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone